Η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στις 2 Απριλίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Οι περισσότεροι σήμερα συμφωνούν ότι η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού έργου συμβάλλει ποικιλοτρόπως στη γλωσσική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα λογοτεχνικά βιβλία προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην εκμάθηση της ανάγνωσης, της ορθογραφίας αλλά και της παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου. Επίσης, και ίσως το πιο σημαντικό, η λογοτεχνία ασκεί τόσο την εξυπνάδα – την κριτική σκέψη όσο και την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση του μαθητή και την αντίληψη του εαυτού του.

Στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 300 τίτλους παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Στο τμήμα της Ειδικής Διαπαιδαγώγησης η δανειστική βιβλιοθήκη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσω των δράσεων Φιλαναγνωσίας. Η Ειδική Παιδαγωγός μαζί με τους μαθητές της προσεγγίζουν το λογοτεχνικό κείμενο με δημιουργικό τρόπο μέσω του παιχνιδιού, της χαράς της δημιουργίας και της εναλλαγής δραστηριοτήτων. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι μαθητές απολαμβάνουν την ομορφιά της λογοτεχνίας, ενώ παράλληλα βελτιώνουν αυτενεργώντας τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και ανακαλύπτουν – αλλάζουν τον εαυτό τους.

Παραθέτουμε το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2.4.2021, ευελπιστώντας στην επικράτηση του Παιδικού Βιβλίου ως μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η μουσική των λέξεων – Margarita Engle (Η.Π.Α.)

Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.
Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,
καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,
ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,
πεταλούδες που στροβιλίζονται
ψηλά στον αέρα!
Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους, χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,
φανταστικές και αληθινές.
Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής
ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα
και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα
σου ανήκουν.
Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας
γίνονται η μουσική του μέλλοντος,
ειρήνη, χαρά και φιλία,
μια μελωδία
ελπίδας.

Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος της Τ.Δ.Ε. Η Γραμματέας
Λαμπρινή Κολοβού Θεοδώρα Τρομπούκη