Μεσολόγγι : Απορρίφθηκε το αίτημα για πομπή στις Γιορτές Εξόδου

Το Μεσολόγγι μπορεί να εκπέμψει το φως του μέσα από τα τείχη της πανδημίας. Αυτό είναι το μήνυμα του Δημάρχου Μεσολογγίου Κώστα Λύρου με αφορμή το γεγονός ότι οι φετινοί εορτασμοί για ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου θα είναι προσαρμοσμένοι στα μέτρα της πανδημίας, ενώ το αίτημα του Δήμου για πραγματοποίηση της πομπής με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση φορέων, συλλόγων κτλ απορρίφθηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά το μήνυμα του Κ. Λύρου:
Το Μεσολόγγι ετοιμάζεται να εορτάσει τους αθάνατους νεκρούς του. Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι εορτασμοί δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, όπως όλοι θα θάλαμε. Οι περιορισμοί που επιβάλουν οι ανάγκες της πανδημίας και η ασφάλεια της υγείας μας υπερτερεί.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήσαμε κατ’ επανάληψη συναντήσεις και επαφές με συλλόγους και φορείς. Καταλήξαμε στην σύνταξη ενός εμπεριστατωμένου αιτήματος για σχέδιο πρότασης περιορισμένης πομπής, την οποία αποστείλαμε προς τους αρμοδίους. Στηρίξαμε και επιμείναμε στην πρότασή μαςαυτή όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε σημείο άσκησης φορτικής πίεσης. Όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα και ο κεντρικός σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας κρίθηκε υπέρτερος. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο πόθος που διακατέχει κάθε Μεσολογγίτη για να τηρήσει τις παραδόσεις του και το χρέος προς τους προγόνους του είναι κοινός και πρεσβεύει στον μέγιστο βαθμό την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία με την ανάληψη των καθηκόντων της βρέθηκε απέναντι στο τέρας της πανδημίας.

Είμαστε υποχρεωμένοι συντεταγμένα να κινηθούμε στα πλαίσια που δια νόμου επιβάλουν οι αποφάσειςτης κεντρικής διοίκησης. Στα πλαίσια αυτά και με νόμιμες διαδικασίες έχει γίνει δεκτό το αίτημά μας για την τέλεση του μνημοσύνου εντός του Κήπου των Ηρώων και την πραγματοποίηση της Αναπαράστασης της Ανατίναξης του Καψάλη. Με το καθιερωμένο τελετουργικό, τους ίδιους συντελεστές και αφηγητές, τον ίδιο Καψάλη, τη χορωδία μας, τα ίδια τραγούδια, στον ίδιο τόπο και χρόνο θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη φορά η αναπαράσταση της Ανατίναξης. Φιλοδοξία μας είναι αυτό το δρώμενο να πάρει την διάσταση που του πρέπει και είμαστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο των προσδοκιών όλων μας και το Μεσολόγγι θα στείλει το δικό του ηχηρό και εμπνευσμένο μήνυμα.
Θέλοντας να δώσουμε την δυνατότητα σε όσο περισσότερο κόσμο να παρακολουθήσει αυτό το μοναδικό σε συγκίνηση και φόρτο ψυχής τελετουργικό και με τη βοήθεια του Φωκά Ευαγγελινού το δρώμενο αυτό με την μυσταγωγία που μόνο οι Μεσολογγίτες συντελεστές μπορούν να του αποδώσουν θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ αλλά και από το διαδίκτυο το βράδυ του Σαββάτου. Για να μπορέσει το Μεσολόγγι και μέσα από τα τείχη της πανδημίας να εκπέμψει το φως του.

Θέλω να απευθυνθώ σε κάθε Μεσολογγίτη και να του ζητήσω από το καντήλι της φλόγας της ψυχής του το βράδυ του Σαββάτου να ανάψει στο μπαλκόνι του ένα κερί και έτσι όλη η πόλη φωτισμένη από τις ψυχές μας να στείλουμε στους αθάνατους νεκρούς μας το μήνυμα «ότι είναι μέσα στις καρδιές μας, δεν ξεχνούμε».