ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας : Επιτελική ανοργανωσιά η αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

Για ανέφικτους σχεδιασμούς σε βάρος των πολιτών μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή τις αντιδράσεις των υγειονομικών της περιοχής αναφορικά με τις εμβολιαστικές γραμμές, που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου αμέσως μετά το Πάσχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ :

Σήμερα είναι φανερό και στον τελευταίο πολίτη ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία με λάθος στρατηγική αλλά και με επιτελική ανεπάρκεια. Εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, επέβαλε το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης και στάθηκε ανίκανη -με τις συνεχείς αντιφάσεις της- να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ξεπερνώντας για την ώρα τους 10.000 νεκρούς (θλιβερή πρωτιά αναλογικά με τον πληθυσμό) καταφέρνοντας παράλληλα, να διαλύσει την οικονομία.

Η επιτελική ανοργανωσιά συνεχίζεται και στο νομό μας, με την 6η ΥΠΕ να δίνει εντολή για αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά το Πάσχα, προγραμματίζεται η λειτουργία 7 εμβολιαστικών γραμμών στο Νοσοκομείου του Αγρινίου και 8 (!) στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου. Πραγματικά αναρωτιόμαστε πως είναι εφικτό να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χωρίς να καταργηθεί όλη η υπόλοιπη λειτουργία των νοσοκομείων. Αντί να ενισχυθεί αποφασιστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έδωσαν προτεραιότητα στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το ρόλο τους ως δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης και εγκυμονεί κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δεν είναι δυνατό να μην αξιοποιούνται σωστά οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις οποίες μπορούν να γίνουν οι εμβολιασμοί με την κατάλληλη προετοιμασία και την απαραίτητη στελέχωση από το εξειδικευμένο προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, αντί να εφαρμόσουν ένα σοβαρό εμβολιαστικό πλάνο με την εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια, με τη δημιουργία δομών εμβολιασμού ΕΚΤΟΣ Νοσοκομείων, «γεμίζουν» τα νοσοκομεία με εμβολιαστικές γραμμές, δημιουργώντας νοσοκομεία Εμβολιαστικά Κέντρα. Ταυτόχρονα χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος σε αυτά, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις και με τον αριθμό των πολιτών που θα συρρέει για εμβολιασμό σε αυτά να αυξάνεται δραματικά μετά το Πάσχα. Το εμβολιαστικό εγχείρημα είναι μία προσπάθεια που πρέπει να πετύχει. Είναι η πιο σημαντική ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία της Covid-19 στην χώρα μας. Ο σχεδιασμός όμως που προωθείται, είναι ανεδαφικός, ανέφικτος και υγειονομικά επικίνδυνος.