Ακόμη και τέσσερις ώρες περίμεναν για να εμβολιαστούν

Δια πυρός και σιδήρου προκύπτει η πολυπόθητη επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Με το βάρος της λειτουργίας νέων εμβολιαστικών γραμμών να πέφτει στις πλάτες των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, χωρίς όμως να έχει υπάρξει η ανάλογη πρόνοια για την επαρκή στελέχωση των νέων εμβολιαστικών γραμμών, που τέθηκαν σε λειτουργία από χθες.

Μπορεί σήμερα η Αιτωλοακαρνανία να κατέγραψε ρεκόρ εμβολιασμών καθώς σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής σημειώθηκαν για πρώτη φορά πάνω σχεδόν 2000 εμβολιασμοί (1.940 για την ακρίβεια), ωστόσο αυτό συνέβη με τους ανθρώπους των Νοσοκομείων να δίνουν ένα τιτάνιο αγώνα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο μεγάλο όγκο των εμβολιαστικών ραντεβού και με τους πολίτες, που προσήλθαν για να εμβολιαστούν να έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου, που προστίθενται πέντε νέες εμβολιαστικές γραμμές (4 Pfizer και 1 J&J) κατά τις πρωινές ώρες χθες παρατηρήθηκαν ουρές, ωστόσο η κατάσταση γρήγορα ομαλοποιήθηκε. Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όμως όπου προστίθενται στις δύο υπάρχουσες άλλες έξι εμβολιαστικές γραμμές, παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές και πολύωρες καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, εμβολιάζονταν άνθρωποι, που είχαν ραντεβού για τις 11:15 ή τις 11:30 το πρωί.

Ο λόγος της καθυστέρησης και της ταλαιπωρίας των πολιτών είναι η έλλειψη προσωπικού, για τη λειτουργία των νέων εμβολιαστικών γραμμών. Δεν είναι καθόλου τυχαία, εξάλλου, η χθεσινή παρέμβαση τόσο από την πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, όσο και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, που καλούν τους αρμοδίους να ενισχύσουν με προσωπικό τις νέες εμβολιαστικές γραμμές, αλλά και να προβούν σε κινήσεις αποσυμφόρησης του Νοσοκομείου από το βάρος του εμβολιαστικού προγράμματος με την λειτουργία ορισμένων εμβολιαστικών γραμμών στο χώρο για παράδειγμα του ΚΑΠΗ Μεσολογγίου, που ο Δήμος είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει. Σημειωτέον ότι η όλη κατάσταση, με τις ουρές έξω από το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, λαμβάνει χώρα σε μια εποχή, που υπάρχει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου, επομένως ο κίνδυνος διασποράς του ιού γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr από τη διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητηθεί η συνδρομή του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων για την τοποθέτηση σκηνών στο προαύλιο, ενώ από αύριο αναμένεται να ενταχθεί στη δύναμη του Νοσοκομείου ένας περιορισμένος αριθμός προσωπικού που θα μετακινηθεί από γειτονικά κέντρα υγείας και αυτό γιατί συνεχίζεται η δυστοκία αυτών των μετακινήσεων, λόγω της άρνησης αρκετών υγειονομικών να μετακινηθούν.

Το βέβαιο πως η Αιτωλοακαρνανία χρειάζεται περισσότερο την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών, που διαμορφώνεται στο 21%, η Αιτωλοακαρνανία υστερεί αρκετά, αφού έχει εμβολιαστεί μόνο το 15,5% του τοπικού πληθυσμού. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι αρμόδιοι πρέπει επιτέλους να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα. Οι υγειονομικοί φορείς της περιοχής είχαν προειδοποιήσει εδώ και αρκετές ημέρες, πως ο σχεδιασμός των εμβολιαστικών γραμμών στα Νοσοκομεία είναι προβληματικός. Είναι πλέον καιρός οι αρμόδιοι να δώσουν λύση, γιατί δεν μπορεί από τη μια να ζητάμε από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και από την άλλη να τους υποβάλλουμε σε ταλαιπωρία να περιμένουν ώρες ολόκληρες για να εμβολιαστούν.