Κάποιοι περιμένουν ένα θάνατο για να θυμηθούν τις ελλείψεις

Ο θάνατος “πουλάει”, πάντα θα “πουλάει”, σημασία έχει να μην “αγοράζουμε” λαϊκισμό…
Πρέπει να πεθάνει ένας συνάθρωπός μας για να θυμηθούμε ότι ένα Κέντρο Υγείας σε μία περιοχή 5.000 κατοίκων, πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση; Πρέπει να πεθάνει κάποιος για να ξέρουμε ότι κάθε Κέντρο Υγείας θα πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο επί 24ωρου, ώστε να εκτελεί τις διακομιδές που τυχόν απαιτούνται; Ο θάνατος μιας νεαρής εγκύου στην Κατούνα ήρθε να υπενθυμίσει σε κάποιους, που τις ξέχασαν προφανώς, τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Κατούνας… Το γεγονός ότι δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση και άλλα πολλά. Ελλείψεις που υπάρχουν εδώ και περίπου 6 με 8 χρόνια…

Όμως η συζήτηση που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο, που αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει αιτιώδη σχέση ανάμεσα στο θάνατο (και στον πρόσφατο τραγικό θάνατο και σε άλλους που έχουν υπάρξει στο παρελθόν) και τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας. Και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνεται με τόση ευκολία πριν διευκρινιστούν από τους αρμοδίους και τους ειδικούς οι συνθήκες για το κάθε περιστατικό.

«Το Κέντρο Υγείας Κατούνας έπρεπε να λειτουργεί όλο το 24ωρο και λειτουργεί καθημερινές από πρωί έως μεσημέρι» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Κατά την ΠΟΕΔΗΝ «την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι που το χρειάσθηκε η νεαρή άτυχη έγκυος γυναίκα και το οποίο βρίσκεται κοντά στο σπίτι της ήταν αργία και δεν λειτουργούσε».«Δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διακομιδή της» συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ. «Αντί λοιπόν να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε πέντε λεπτά της παρασχέθηκε σε μία ώρα» προστίθεται στην δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου.

Όμως λίγο αργότερα ακούσαμε από τους αρμοδίους ιατροδικαστές να λένε ότι ο θάνατος στο συγκεκριμένο περιστατικό (από μαζική πνευμονική εμβολή) ήταν ακαριαίος και πως το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζεται με δυσκολία ακόμη σε περιπτώσεις ανθρώπων, που βρίσκονται ήδη μέσα σε ένα νοσοκομείο…