Π. Κατσούλης : Ναι στους εμβολιασμούς με προσλήψεις προσωπικού, στους σωστούς χώρους!

Χθες εμβολιάστηκα για δεύτερη φορά στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου και επομένως οι σκέψεις που καταγράφω στηρίζονται και στην προσωπική μου εμπειρία.Η κατάσταση ήταν επιεικώς ανεκτή.

Λιγοστό το υγειονομικό προσωπικό των εμβολιασμών – γιατροί και νοσηλευτές – αλλά πολύς ο κόσμος. Άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας μαζί με τους συνοδούς τους, στοιβαγμένοι σ’ ένα στενό διάδρομο και με μέσο όρο αναμονής άνω της μίας ώρας. Δικαιολογημένα νεύρα, καθυστερήσεις, διαμαρτυρίες, συνθήκες συνολικά «προβληματικές» για τη δημόσια υγεία.

Σήμερα συμμετείχα στη συγκέντρωση ΑΓΩΝΙΑΣ των εργαζομένων στον εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου. Κατάλαβα πως χθες στάθηκα «τυχερός»… Γιατί; Διότι σήμερα ο αριθμός των εμβολιασμών είναι 4πλάσιος των χθεσινών! Επομένως, εύλογα ο καθένας καταλαβαίνει τι θα συμβεί… Επίσης αντιλήφθηκα από τα λόγια των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, το μέγεθος του όλου προβλήματος.

Η μετατροπή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου σε κύριο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση του! Σε συνθήκες που στο δήμο Μεσολογγίου γιγαντώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και η κλινική COVID-19 του Νοσοκομείου είναι ήδη πλήρης, το Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν έχει την «πολυτέλεια» του διττού ρόλου. Ανήκει στη Δευτεροβάθμια Υγεία και επιβάλλεται να συνεχίσει να λειτουργεί για τις ανάγκες περίθαλψης των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Εκ της αποστολής της, η Πρωτοβάθμια Υγεία είναι εκείνη που μπορεί να αναλάβει το βάρος των εμβολιασμών. Αρκεί οι δομές της (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ), να στηριχθούν εμπράκτως με κατάλληλους πόρους, χώρους και προσωπικό.

Το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ, φέρουν την ευθύνη:
Της υποβάθμισης και μη σωστής λειτουργίας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.
Της ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών, σε συνθήκες όπου διακυβεύεται η ίδια η υγειονομική μας ασφάλεια.
Η ορθή λειτουργία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου ΜΑΣ αφορά ΟΛΟΥΣ, ειδικά σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.
Δεν είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων σε αυτό και ούτε θα επιλυθεί δια του «κοινωνικού αυτοματισμού»…
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ πρέπει ν’ αλλάξει ΤΩΡΑ!

Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής
Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου