Από ποιον «εμπνέεται» ο Μπάιντεν : Το Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα;

Η κόντρα για την πατέντα των εμβολίων

Νέα κόντρα προέκυψε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι θα στηρίξει στον ΠΟΥ την ιδέα της άρσης της πατέντας των εμβολίων, ώστε να μπορέσουν τα εμβόλια να φθάσουν σε όποιον τα χρειάζεται, το συντομότερο δυνατόν.

Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζεται “επαναστατική”, καθώς η τυχόν άρση της πατέντας, έστω και για ένα διάστημα -όπως είναι η πρόταση Μπάιντεν- θα επιτρέψει σε φαρμακοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο να παραγάγουν εμβόλια, που τώρα μπορούν μόνο ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες, κυρίως στον δυτικό κόσμο. Στην Ελλάδα το θέμα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για το ποιος το πρότεινε πρώτος, ενώ το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα επιτίθεται με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό, που είχε αντιμετωπίσει με ειρωνικό τρόπο μια σχετική πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Η αλήθεια είναι πως την αρχική πρόταση είχε κάνει μέσω συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα FAZ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά είχε αντιμετωπίσει με ειρωνεία –μιλώντας για εμβολιόδεντρα- μια παρεμφερή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που είχε γίνει λίγους μήνες μετά. Αυτό έδωσε αφορμή για την σημερινή κόντρα των κομμάτων. Μια κόντρα όμως που μάλλον δεν έχει κανένα νόημα, αφού γίνεται με όρους social media… Εξάλλου, θα ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιος από την Ελλάδα, είτε ο πρωθυπουργός, είτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελούν «πηγή έμπνευσης» για τον Αμερικανό Πρόεδρο…