Δήμος Θέρμου : Προτάσεις 8,5 εκατ. στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Ο Δήμος Θέρμου υπέβαλε προτάσεις χρηματοδότησης σε 10 προσκλήσεις στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, (ποσό που υπερβαίνει μάλιστα κατά σχεδόν 3,7 εκατομμύρια ευρώ το ανώτατο δικαιούμενο ποσό, «πλαφόν» που αναλογεί στον Δήμο Θέρμου βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί για όλους τους Δήμους από το Υπουργείο Εσωτερικών), ενώ πρέπει να προστεθεί σ’ αυτό και ποσό περί τα 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για δύο έργα που εντάχθηκαν πρόσφατα στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο υλοποίησης του «Αντώνης Τρίτσης», οπότε αναφερόμαστε σε ένα συνολικό προτεινόμενο ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις στον Δήμο Θέρμου.

Οι προτάσεις αφορούν ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων, οι οποίες αναφέρονται σε τεχνικές υποδομές, (υδρεύσεις, βιολογικό καθαρισμό, εξοικονόμηση ενέργειας, κτιριακά, αντισεισμική προστασία, μελέτες νέων έργων), σε βελτίωση της καθημερινότητας και προστασίας του περιβάλλοντος (Γωνιές Ανακύκλωσης), σε προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και ηλεκτρονικών συστημάτων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και σε δημιουργία χώρου ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Θέρμου.

Παρά τη δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, τον ασφυκτικό διαθέσιμο χρόνο για την ωρίμανση των προτάσεων, το μόνιμο πρόβλημα της πανταχού παρούσας γραφειοκρατίας και τα περαιτέρω προβλήματα που προκλήθηκαν από την πανδημία, η πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε ως συνέπεια τη μεγάλη αυτή επιτυχία.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις αφορούν τα εξής:
1) Αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης με παρεμβάσεις σε δίκτυα ύδρευσης δέκα (10) Κοινοτήτων ή δεκαέξι (16) οικισμών, με προϋπολογισμό έργου 1.302.000,00 €.
2) Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργική αναβάθμιση της Ε.Ε.Λ. (Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων) Θέρμου, προϋπολογισμού 731.600,00 €.
3) Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης Δήμου Θέρμου και Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 173,72 KWP για βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας με χρήση Α.Π.Ε. του Δήμου Θέρμου, προϋπολογισμού 2.810.733,00 €.
4) Ολοκληρωμένο πρόγραμμα γωνιών ανακύκλωσης του Δήμου Θέρμου (προμήθεια καφέ κάδων ανακύκλωσης και απορριμματοφόρου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών), προϋπολογισμού 631.160,00 €.
5) Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Θέρμου (Συντήρηση πρώην Δημοτικού Σχολείου Κάτω Μυρτιάς και μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου & χώρου στάθμευσης), προϋπολογισμού 749.000,00 €.
6) Προμήθεια συστημάτων για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας και ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και συστημάτων έξυπνων πόλεων στον Δήμο Θέρμου, προϋπολογισμού 700.000,00 €.
7) Εκπόνηση μελετών για τα έργα βελτίωσης δημοτικής οδοποιίας, Κλειστού Γυμναστηρίου στο Θέρμο και ανέγερση κοινωφελούς κτιρίου πολιτιστικών εγκαταστάσεων στο Πετροχώρι, προϋπολογισμού 620.000,00 €.
8) Αντισεισμικός έλεγχος στο σύνολο των δημοτικών κτιρίων, προϋπολογισμού 46.891,96 €.
9) Προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων & Σταθμών Φόρτισης, προϋπολογισμού 970.300,00 €.
10) Δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου ιστορίας, πολιτισμού και βιωματικής εμπειρίας για την ανάδειξη των πτυχών της ελληνικής επανάστασης του 1821 και του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Θέρμου, με χρήση προηγμένων εφαρμογών και διαδραστικών τεχνολογιών, προϋπολογισμού 107.632,00 €.

Οι παραπάνω προτάσεις ανέρχονται επακριβώς στο ποσό των 8.669.316,96 € και ξεπερνούν κατά 3.662.839,45 € το πλαφόν για τον Δήμο Θέρμου, ενώ προστιθέμενου και του ποσού του 1.779.306,45 €, που αφορά δύο έργα, (το έργο αποχέτευσης του Πετροχωρίου και ένα έργο ύδρευσης των Κοινοτήτων Ανάληψης και Δρυμώνα), τα οποία έχουν ενταχθεί πρόσφατα στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», όπως προαναφέρεται, αναφερόμαστε σε ένα ποσό 10.448.623,40 €. Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό πως, ακόμη και εάν κάποιες από αυτές τις προτάσεις δεν ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα, θα υπάρχουν έτοιμες μελέτες για άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ κ.α..

Οι άοκνες προσπάθειες του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής και η άριστη συνεργασία όλων των αιρετών του Δήμου, των υπηρεσιακών παραγόντων, των ειδικών συνεργατών, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγρινίου που παρέχει τις υποστηρικτικές της υπηρεσίες αναφορικά με τα τεχνικά έργα στον Δήμο Θέρμου, καθώς και του δικτύου πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», έφεραν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα που αποτελεί άθλο δεδομένων των συνθηκών. Γι’ αυτό, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας, και διαβεβαιώνει τους δημότες ότι ο αγώνας για την αναβάθμιση του Δήμου Θέρμου σε όλα τα επίπεδα συνεχίζεται αμείωτος.