Tο… 2027 θα κάνουμε τριήμερο με την 11η Ιουνίου

Με εμπνεύσεις της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί να υπάρξει ένα σωστό αποτέλεσμα.

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση συζητούνται εδώ και μια διετία τουλάχιστον… Και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τον Απρίλιο η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης να καθιερωθεί ως επίσημη τοπική αργία. Και τώρα λέμε ότι δεν προλάβαμε το ΦΕΚ και τη γραφειοκρατία του Υπουργείου Εσωτερικών. Και το δυστύχημα -γιατί σιγά μη νοιάζεται η κρίσιμη μάζα, που ψήφισε ως καταλληλότερο τον Πρωθυπουργό των Ιμίων και του Ελσίνκι, για το ’21- είναι ότι στο ρεμπέτ ασκέρ του Δημοσίου και όχι μόνο στην πόλη είχαν δημιουργηθεί οι προσδοκίες για τριήμερο, αφού φέτος η 11η Ιουνίου είναι Παρασκευή. Και τώρα θα πρέπει να περιμένουμε το 2027 για να κάνουμε τριήμερο με την 11η Ιουνίου. Γιατί του χρόνου θα είναι Σάββατο, του παραχρόνου Κυριακή και το 2024 που είναι δίσεκτο, η 11η Ιουνίου δεν είναι Δευτέρα, αλλά Τρίτη… Πίκρα. Και πάμε αναγκαστικά για το 2027 για τριήμερο.

Με τις εμπνεύσεις λοιπόν της τελευταίας στιγμής από τη δημοτική αρχή αντί για φέτος θα πρέπει να περιμένουμε έξι χρόνια για τριήμερο.

Και δεν είναι η μοναδική έμπνευση της τελευταίας στιγμής από τη δημοτική αρχή. Κάποια στιγμή στα τέλη του 2017, παραμονές Χριστουγέννων, έπεσε η ιδέα στη δημοτική αρχή να ανακηρυχθεί ο Λεωνίδας Καβάκος επίτιμος δημότης, με αφορμή μια συναυλία που θα έδινε στην πόλη μερικές εβδομάδες αργότερα. Ήρθε μάλιστα ως εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Λεωνίδας Καβάκος με την άρνησή του να αποδεχθεί την τιμή απέδειξε πόσο πρόχειρη ήταν η απόφαση εκείνη.

Άλλο παράδειγμα : το Φεβρουάριο του 2020, ενώ είχαν φύγει ήδη δύο πρώτοι μήνες της χρονιάς, η έμπνευση ήταν να ανακηρύξουμε το έτος αφιερωματικό στη μνήμη του Κ. Χατζόπουλου. Αποτέλεσμα, να μην γίνει σχεδόν τίποτα, αφού μεσολάβησε η πανδημία και οι εκδηλώσεις που αργότερα οργανώθηκαν “κόπηκαν” από το δεύτερο lockdown, έτσι την τελευταία στιγμή, παραμονές Πρωτοχρονιάς ανέβηκαν στο διαδίκτυο κάποια βίντεο για την… τιμή των όπλων. Ο κορονοϊός βέβαια είναι μια δικαιολογία, ήταν κάτι το εντελώς έκτακτο. Βέβαια, αν είχαν οργανωθεί αρκετά πράγματα στην ώρα τους, δηλαδή πριν καν ξημερώσει το 2020, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε διαδικτυακές εκδηλώσεις, αλλά χάριν της συζητήσεως, ας πούμε ότι η πανδημία ήταν δικαιολογία.