Με την πρώτη, για να σταματήσουν κάποιοι να παίζουν

Από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης μόνο με καθήμενους και με τους κανόνες που έχει δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης για να έχουμε μια ασφαλή και προστατευόμενη διασκέδαση. Προσωρινή αναστολής δραστηριότητας για επτά μέρες από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Πρόστιμο 2000 ευρώ και άμεση σφράγιση κάτω από 200 τ.μ. 5000 ευρώ και άμεση σφράγιση για χώρους πάνω από 200 τ.μ. Υποτροπή 10.000 ευρώ και άμεση σφράγιση για 15 ημέρες. Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας καταστήματος.

Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς για τον κλάδο της διασκέδασης, αφού σε μπαρ και νυκτερινά κέντρα διαπιστώθηκε ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται. Μάλιστα θα υπάρχει η δυνατότητα η παράβαση να βεβαιωθεί και εκ των υστέρων αν προκύψει π.χ. αποδεικτικό υλικό μέσα από τα social media. Η εμφανέστατη διαφορά σε σχέση με τις ποινές του παρελθόντος είναι το άμεσο κλείσιμο του καταστήματος. Αυτό δηλαδή που πραγματικά πονάει.

Τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο… Ίσως αν το lockdown του περασμένου διέπονταν από μια τέτοια αυστηρότητα, να μην ήταν τόσο παρατεταμένο… Αλλά δυστυχώς τους Έλληνες τους κατατρώει η χαλαρότητα… Και στο πρώτο, αλλά και στο δεύτερο lockdown, όσο κι αν δεν μας αρέσει το lockdown, η πλειοψηφία τουλάχιστον με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δέχθηκε τους περιορισμούς υπό την έννοια της προστασίας της υγείας. Δεν μπορεί όμως κάποιοι να περιορίζονται κάποιοι να τηρούν τα μέτρα και κάποιοι να παίζουν… Αν το lockdown ήταν πραγματικά αυστηρό μάλλον θα ήταν μικρότερο σε διάρκεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την ψυχολογία του κόσμου κτλ. Δυστυχώς επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο.