Αναπτυξιακό Οργανισμό συστήνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει την δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν αναπτυξιακούς οργανισμούς αποφάσισε να εκμεταλλευτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας πάρθηκε η πρώτη απόφαση για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία «Ολυμπιακή Γη Α.Ε. Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης Ευρωπαϊκών ή Εθνικών πόρων, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) από Δήμους και Περιφέρειες – λόγω της υποστελέχωσης ή και ανυπαρξίας σε κάποιες περιπτώσεις τεχνικών υπηρεσιών και τεχνικού προσωπικού, οδήγησε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ Βαθμού, αυτού των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έτσι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί θα συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων και έχουν ως σκοπό ιδίως την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους, την υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής των Δήμων και των Περιφερειών, την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης. Με αυτό το σκεπτικό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά μαζί με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης στη σύσταση τέτοιου αναπτυξιακού οργανισμού με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ένα εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των σκοπών του αναπτυξιακού οργανισμού περιλαμβάνονται:
1. Η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη ενδεικτικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Ένωσης Περιφερειών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων αυτών, φορέων του Δημοσίου τομέα, συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών, επιστημονικών φορέων, επιμελητηρίων, φορέων συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικών συμφερόντων, καθώς και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
2. Η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξής της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
3. Η βελτίωση του αστικού, περιαστικού, ημιαστικού και εξωαστικού περιβάλλοντος, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ενεργός προώθηση δράσεων ενεργειακής αειφορίας και ανάπτυξης.
4. Η βιώσιμη ανάπτυξη – υλοποίηση σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσα από συστήματα μεταφορών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, αξιοποίηση ΑΠΕ, εφαρμογή αναπτυξιακών σχεδίων νέων τεχνολογιών και διαδικασιών για τη βιοοικονομία, εναλλακτική διαχείριση βιολογικών αποβλήτων- βιοενέργεια – κυκλική οικονομία.
5. Η υλοποίηση δράσεων και έργων που εντάσσονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.
6. Η ωρίμανση και η υλοποίηση τεχνικών έργων.
7. Η εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακής σύγκλισης.
8. Η συμμετοχή της Εταιρείας σε αντίστοιχα προγράμματα ή η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαπεριφερειακό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.
9. Η μελέτη, καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και προβλημάτων σχετικά με την οικονομική, και τουριστική δραστηριότητα στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας, την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση των υποδομών καθώς και η ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
10. Η στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και συγκεκριμένα η ενίσχυση επενδύσεων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδίως η ανάπτυξη δράσεων αγροτικού τουρισμού και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνακόλουθα η στήριξη και αξιοποίηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και η ενίσχυση της προσπάθειας μεταποίησής τους σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, καθώς και η σύνδεση τοπικού παραγόμενου προϊόντος και τουριστικής υπηρεσίας.
11. Η διερεύνηση, μελέτη και συντονισμός διαδικασιών και μηχανισμών για την παραγωγή, μεταφορά και παροχή ειδικής τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και υποστήριξης σε φορείς και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε αναπτυξιακά θέματα χρηματοδότησης έργων υποδομής, αστικής ανάπλασης, κοινωνικών δράσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και για την αξιοποίηση και υλοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε διαδημοτικούς ή περιφερειακούς σκοπούς.