Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος : Μείον 22 άνδρες από την Πυροσβετική Αγρινίου

Καταγγέλλεται «πρωτοφανής αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Αγρινίου»

Για «πρωτοφανή αφαίμαξη» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου μιλά η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κεφαλληνίας-Ζακύνθου καταγγέλλοντας ότι 22 Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι έφυγαν από την Π.Υ. Αγρινίου εν μέσω της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Η Ένωση στην επιστολή της στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, που κοινοποιήθηκε και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, περιγράφει τα τεράστιά προβλήματα υποστελέχωσης των Υπηρεσιών του Νομού κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Η επιστολή και σε αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρει:
«ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»
Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά, βρισκόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές» σχετικά με την στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η επιβεβλημένη αναδιάρθρωση των δομών του Πυροσβεστικού Σώματος έμεινε, ως ώρας, στα χαρτιά με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται συνεχώς η πυρασφάλεια και πυροπροστασία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το Προεδρείο της Ένωσης μας, αμέσως μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2020, προχώρησε στην σύνταξη ενός ιδιαίτερα αναλυτικού Υπομνήματος, χρησιμοποιώντας αντικειμενικά κριτήρια, το οποίο και δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Στο εν λόγω Υπόμνημα αποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια η άδικη μεταχείριση από πλευράς της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος ως προς την κατανομή του μόνιμου Πυροσβεστικού προσωπικού στο Νομό Αιτ/νιας καθώς είναι ο πρώτος (1°) Νομός της Ελλάδος σε έκταση , ο έβδομος {7°) σε πληθυσμό , ο τέταρτος (45) σε πλήθος συμβάντων αλλά όμως μόλις δέκατος ἑβδομος(17ος) στην κατανομή μόνιμου προσωπικού.
Ωστόσο όμως δεν μείναμε μόνο στην αποτύπωση της κατάστασης και των προβλημάτων, αλλά στο δεύτερο μέρος του Υπομνήματος παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση των δομών προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επικαιροποιημένες επιχειρησιακές ανάγκες τους.

Το Προεδρείο της Ένωσης, παρόλο τις δύσκολες επικρατούσες συνθήκες λόγω της πανδημίας (COVID-19) και των απαγορεύσεων που αυτή επέβαλε, προσπάθησε, μέσω συνεντεύξεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τηλεσυναντήσεων αλλά και συναντήσεων με φυσική παρουσία, όπου αυτό ήταν δυνατό, παίρνοντας πάντα όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, να επικοινωνήσει το εν λόγω Υπόμνημα.
Η ανταπόκριση, να εισακουστούν οι θέσεις μας, από όλους όσους απευθυνθήκαμε (Δήμαρχοι, Πολιτικός Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας καθώς και Βουλευτές του Νομού Αιτ/νιας) ήταν άμεση, πλην όμως μέχρι σήμερα η επιβεβλημένη αναβάθμιση των δομών της Αιτ/νιας δεν προχώρησε. Αντιθέτως τον Ιούνιο τέσσερεις (4) ακόμα πυροσβεστικοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν στον Νομό, απόφοιτοι του ειδικού τμήματος της Σχολής Επιμόρφωσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, μετατέθηκαν ως υπεράριθμοι εκτός Νομού.

Προκειμένου όμως να αντιμετωπίσουν τα τεράστιά προβλήματα υποστελέχωσης Υπηρεσιών του Νομού για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο η Φυσική Ηγεσία προχώρησε σε μια πρωτοφανή αφαίμαξη, μετακινώντας Πυροσβεστικό προσωπικό από την μοναδική Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού η οποία μπορούσε να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στο επιχειρησιακό σχέδιο δασών, την Π.Υ. Αγρινίου.
Συγκεκριμένα με απόφαση του Περιφερειακού Διοικητή Δυτικής Ελλάδος, μετά από έγκριση του Υπαρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, μετακινήθηκαν δέκα έξι (16) Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι από την Π.Υ. Αγρινίου στις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Νομού. Επίσης πέντε (5) ακόμα Υπάλληλοι οι οποίοι ονομάσθηκαν Ανθυποπυραγοί, μετά την αποφοίτηση από το ειδικό τμήμα της Σχολής Επιμόρφωσης της Πυρο σβεστικής Ακαδημίας, μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες Νομού, ενώ ένας (1) ακόμα μετατέθηκε εκτός Νομού. Συνολικά δηλαδή είκοσι δύο (22) Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι έφυγαν με πρωτοβουλία της Φυσικής Ηγεσίας από την Π.Υ. Αγρινίου εν μέσω της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

Το ερώτημα που φυσικά γεννάται είναι εάν οι Υπάλληλοι που μετακινήθηκαν από την Π.Υ. Αγρινίου προς τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Νομού έλυσαν το πρόβλημα υποστελέχωσης των άλλων Υπηρεσιών. Η απάντηση είναι σαφώς ΟΧΙ, καθώς και μετά τις μετακινήσεις, η κατάσταση σε Υπηρεσίες του Νομού Αιτ/νιας είναι απογοητευτική. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε
α) Η Π.Υ. Ναυπάκτου λειτουργεί κάτω από τα ελάχιστά στάνταρ ασφαλείας καθώς μπορεί να επανδρώσει δύο (2) από τα τρία δασικά περιπολικά ενώ μέσα στην Υπηρεσία μένει μόνο ΕΝΑ (1) όχημα να καλύψει όλες τις υπόλοιπες ανάγκες της περιοχής εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου
β) Το Π.Κ. Καλαβρούζας, από ίδρυσής του, παραμένει υποστελεχωμένο με ευθύνη της Φυσικής Ηγεσίας. Μπορεί να επανδρώσει μόνο ένα από τα δύο αυτοκίνητα τα οποία έχουν παραχωρηθεί από την Νέα Οδό στο Πυροσβεστικό Σώμα, και τα οποία πρέπει απαραίτητα, βάση της Σύμβασης που υπάρχει, να είναι επανδρωμένα ώστε μαζί να μπορούν επέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί μέσα στις σήραγγες του Αυτοκινητοδρόμου.
γ) Η Π.Υ. Αγρινίου μετά τις τόσες μετακινήσεις που υπέστη μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέχρι και το δείκτη δυο (2) στον ημερήσιο χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς, εκπέμποντας τα τρία (3) δασικά περιπολικά και κρατώντας και τρία (3) οχήματα για να καλύψει όλες τις υπόλοιπες ανάγκες της περιοχής. Από τον δείκτη τρία (3) και άνω υποχρεούται να εκπέμψει και τέταρτο δασικό περιπολικό με αποτέλεσμα μέσα στην Υπηρεσία μένουν μόνο δυο (2) οχήματα, με τέσσερα(4) άτομα συνολικά, πράγμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επισφαλές για μια πόλη σαν το Αγρίνιο. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέραμε και στο Υπόμνημα μας, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική του ροαβεστικού Σώματος κατά την πενταετία από το 2015 έως και το 2019 η Π.Υ. Αγρινίου επενέβη σε σύνολο 5.175 συμβάντων πάσης φύσεως. Αυτός ο αριθμός κατά τάσσει την Π.Υ. Αγρινίου στη 6′ θέση πανελλαδικά σε πλήθος συμβάντων πίσω από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα και Λάρισα.

Θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία ότι με «ημίμετρα» αλλά και με εξοντωμένο – εξαθλιωμένο το Πυροσβεστικό προσωπικό, λόγω συνεχόμενων μετακι νήσεων και επιφυλακών, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται τα υφιστάμενα προβλήματα αλλά αντιθέ τως δημιουργούνται καινούρια και δυσεπίλυτα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω, προκύπτει η αναγκαιότητα για άμεση ενίσχυση σε μόνιμο Πυροσβεστικό προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Πυροσβεστικών Κλιμακίων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Συγκεκριμένα : Θα πρέπει να εκδοθούν άμεσα τα Φύλλα Πορείας των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων που
σύμφωνα με το πρακτικό του Συμβουλίου Μεταθέσεων μετατίθενται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας . Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να αναπροσαρμοσθεί επιχειρησιακός σχεδιασμός του Νομού, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης, και να ανακληθεί το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων του Πυροσβεστικού προσωπικού.

Τέλος η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία οφείλει άμεσα, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, να προχωρήσει σε μια νέα επικαιροποιημένη και αναβαθμισμένη κατανομή δύναμης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα των σημερινών αναγκών, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί άρτια και να αναβαθμιστεί στο επίπεδο που του αρμόζει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Νομού.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ