Περίπου 2% των Αιτωλοακαρνάνων εμβολιάστηκαν εκτός Αιτωλοακαρνανίας

Νέα στοιχεία περιλαμβάνει πλέον ο επιδημιολογικός χάρτης αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη. Για την Αιτωλοακαρνανία η εικόνα φυσικά δεν έχει αλλάξει, καθώς υστερεί αρκετά από τον πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών.

Ωστόσο πλέον το Υπουργείο Υγείας δίνει δύο ποσοστά σε κάθε περιοχή της χώρας αναφορικά με την εμβολιαστική της κάλυψη, πράγμα που δίνει τροφή για νέα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα πλέον αναφέρεται κάλυψη με βάση τα στοιχεία των εμβολιαστικών κέντρων που μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και κάλυψη, όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία των διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας.

Στην πρώτη περίπτωση η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης της Αιτωλοακαρνανίας φτάνει το 36,90%, ενώ στη δεύτερη στο 39,34%. Τούτο σημαίνει ότι ένα ποσοστό της τάξης του 2% περίπου των Αιτωλοακαρνάνων έχει εμβολιαστεί εκτός Αιτωλοακαρνανίας, αυτή η διαφορά προκύπτει και στα ποσοστά των ολοκληρωμένων εμβολιασμών που είναι 29,39% και 31,27% αντίστοιχα. Πράγμα που εξηγείται από το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι εμβολιάστηκαν στο τόπο εργασίας τους καθώς επίσης και από το γεγονός ότι για ένα διάστημα περί τα μέσα Μαϊου – αρχές Ιουνίου, κάποιοι Αιτωλοακαρνάνες εμβολιάστηκαν είτε στη Λευκάδα αναζητώντας το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johson, είτε αλλού, όπως στην Πάτρα, αναζητώντας το εμβόλιο της Moderna, πριν αυτά τα δύο γίνουν διαθέσιμα στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως και να έχει όμως η εικόνα για την Αιτωλοακαρνανία δεν έχει αλλάξει. Η εμβολιαστική κάλυψη (τουλαχ.1η δόση) στη χώρα ανέρχεται στο 48,40% και η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται 9% πίσω αν πάρουμε υπόψη το ποσοστό (39,34%) που περιλαμβάνει και τους Αιτωλοακαρνάνες που εμβολιάστηκαν εκτός νομού, διαφορετικά η διαφορά φτάνει το 11,5%. Στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς η εικόνα για την Αιτωλοακαρνανία είναι ελαφρώς καλύτερη, αν και πάλι η υστέρηση από τον πανελλαδικό μέσο όρο παραμένει σημαντική. Στο 7,3% διαμορφώνεται η διαφορά και στο 9,2%, αν λάβουμε υπόψη την κάλυψη όπως προκύπτει από τα στοιχεία του κάθε εμβολιαστικού κέντρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αιτωλοακαρνανία στον επιδημιολογικό χάρτη αποτυπώνεται πλέον και με διαφορετικό πιο ανοικτό μπλε χρώμα προκειμένου να φανεί η υστέρηση των ουραγών της εμβολιαστικής κάλυψης.