Το μέλι ασφάκας Ξηρομέρου θέλει να κάνει ΠΟΠ ο Μελισσοκομικός Σύλλογος

Τρία ευρώ και κάτι φέρεται να προσφέρει το Υπουργείο – Ενίσχυση ανάλογη της απώλειας ζητούν οι μελισσοκόμοι

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Αιτωλοακαρνανίας ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και όχι μόνο. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά την περίοδο του lockdown, αλλά και οι καιρικές συνθήκες είναι οι βασικότερες αιτίες για τη μεγάλη μείωση της παραγωγής που αντιμετωπίζουν και φέτος οι μελισσοκόμοι.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Νικολάου μιλώντας στο Δυτικά Fm 92,8 «για το μελισσοκόμο η απαγόρευση των μετακινήσεων σημαίνει απώλεια μελιού, αλλά εκτός από την πανδημία οι μελισσοκόμοι έχουμε απώλεια παραγωγής, αφού έχουμε εχθρό και τον καιρό. Στην Αιτωλοακαρνανία το πρώτο εξάμηνο και του 2020 και του 2021 δεν έδωσε μέλι…»

Ωστόσο οι μελισσοκόμοι εκφράζουν το παράπονό τους για την έως τώρα αντιμετώπισή τους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Έχουμε μόνο μια υπόσχεση για ενίσχυση για επιδότηση 3,39 ευρώ ανά κυψέλη» αναφέρει ο Δ. Νικολάου και εξηγεί ότι με μια τέτοια ενίσχυση αν και εφόσον δοθεί στους παραγωγούς θα είναι κοροϊδία για αυτούς σε σχέση με τις απώλειες που έχουν υποστεί τα τελευταία δύο χρόνια. «Τρία ευρώ δεν είναι ούτε μισό κιλό μέλι… Είναι κοροϊδία, όταν οι βαμβακοπαραγωγοί του Έβρου πήραν ουκ ολίγα χρήματα, το Υπουργείο να συζητά για 20.000 επαγγελματίες μελισσοκόμους τρία ευρώ ενίσχυση» σημειώνει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και προσθέτει ότι κάθε χρόνο τα κόστη κάθε χρόνο για το μέσο μελισσοκόμο αυξάνονται. «Όταν ένας μέσος μελισσοκόμος μπορεί να έχει 5.000 ευρώ έξοδα το χρόνο, τα τρία ευρώ είναι ένας καφές…» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Οι ελπίδες των μελισσοκόμων μέχρι να υπάρξουν οι αποφάσεις του Υπουργείου για την όποια ενίσχυση, έχουν εναποτεθεί στο καλοκαίρι και το ερχόμενο φθινόπωρο, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, έτσι ώστε να «ρεφάρουν» την παραγωγή και τα έξοδα. Χωρίς όμως και πάλι να υπάρχουν πολλές ελπίδες για κέδρος.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας πάντως προσπαθεί με τις προτάσεις που έχει κάνει να δώσει στο τοπικό μέλι την υπεραξία, που του αξίζει. Για το λόγο αυτό έχει προτείνει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση του μελιού ασφάκας στο Ξηρόμερο, που είναι ένα από τα μέλια που δεν ξεχωρίζει για την ποιότητά του.

Όπως εξήγησε ο Δ. Νικολάου στο «Δυτικά Fm 92,8» λόγω της τοπικής ιδιαιτερότητας η παραγωγή μελιού ασφάκας στο Ξηρόμερο είναι πιο πλούσια και πιο συχνή σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και η προσπάθεια του Συλλόγου είναι να μπορέσει να κατοχυρώσει το μέλι ασφάκας Ξηρομέρου ως το τρίτο μέλι ΠΟΠ της Ελλάδας. Ήδη ο Σύλλογος έχει κάνει ενέργειες για να προχωρήσει ο φάκελος, έχει προχωρήσει η συλλογή των δειγμάτων για τις αναλύσεις που πρέπει να γίνουν και βρίσκεται σε συζήτηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αναλάβει τα έξοδα για το φάκελο.