Κενές οι μισές θέσεις στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας εκτιμά η ΟΙΕΛΕ

Ο γρίφος με τους εισακτέους και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Πέρα από τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών φέτος τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας θα επηρεαστούν και από την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις συνολικότερα στα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας δίνουν και παίρνουν. Πολλοί μιλούν για περίπου 20.000 υποψηφίους που θα μείνουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπάρχουν βέβαια και δυσμενέστερες εκτιμήσεις, αλλά και ηπιότερες.

Αξιοσημείωτη καθώς κάνει ειδικότερη αναφορά στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η έρευνα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Η εκτίμησή της είναι ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα φέρει λουκέτο σε δεκάδες σχολές. «Περιφερειακά Τμήματα Πανεπιστημίων καταδικάζονται σε τεράστιες απώλειες φοιτητών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου οι Νομοί Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας θα χάσουν περισσότερο από το 70% των φοιτητών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με απώλειες 50% κ.α.» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ. Πιο συγκεκριμένα η ΟΙΕΛΕ εκτιμά ότι από τους 1094 εισακτέους που μπορούν να έχουν τα πέντε τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, θα καλυφθούν μόνο 540 θέσεις. Δηλαδή περίπου το 50% των θέσεων θα παραμείνουν κενές.

Επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι οι απορριπτόμενοι λόγω της ΕΒΕ θα ξεπεράσουν τις 20.000 και καλεί την Υπουργό Παιδείας, έστω και τώρα, να αποσύρει την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και «να προχωρήσει με γενναιότητα σε έναν ανοιχτό διάλογο με όλους τους φορείς της κοινωνίας για να εξορθολογιστεί το σύστημα πρόσβασης και ο πανεπιστημιακός χάρτης με κύριο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της χώρας και όχι τα συμφέροντα μιας ομάδας επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση».