Πως εξαπλώθηκε το μεταχρωματικό έλκος πλατάνου στην Αιτωλοακαρνανία

Τι λένε τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων

30 εστίες προσβολής της ασθένειας του Μεταχρωματικού Έλκους των πλατάνων έχουν εντοπιστεί έως σήμερα από τις αρμόδιες Αρχές στην Αιτωλοακαρνανία. Μάλιστα από αυτές οι 18 εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές του Αγρινίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δεδομένα των φυτοϋγειονομικών ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επικράτειας για το 2020, ελέγχθηκαν 9.214 δένδρα και βρέθηκαν 166 θετικά δείγματα.

Αν και η ασθένεια έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας από το 2016, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να περιοριστεί σε ένα σημείο. Αρχικά εμφανίστηκε στην περιοχή της Ναυπάκτου και στη συνέχεια έφτασε σε σημεία του Αγρινίου, του Θέρμου, του Βάλτου, αλλά πλέον και του Μεσολογγίου.

Μάλιστα πρόσφατα με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχει απαγορευτεί σε όλη την περιοχή ευθύνης η υλοτομία, η κλάδευση, η διακίνηση φυτών προς φύτευση, η διακίνηση ξυλείας και η διακίνηση σπόρων προς σπορά του πλατάνου, χωρίς την εποπτεία και έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας.

Αρκετές αυτοψίες και ελέγχους έχει κάνει στην περιοχή το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ).Ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία, η πρώτη εργαστηριακή διαπίστωση του παθογόνου έγινε σε δείγματα που εστάλησαν στο ΙΜΔΟ από περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείου Ναυπάκτου το 2016. Το 2017 έγινε η εργαστηριακή διαπίστωση σε δείγματα που εστάλησαν από περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αγρινίου,ενώ κατά το ίδιο έτοςκαι ύστερα από αυτοψία ομάδας του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του ΙΜΔΟ σε πλατάνια σε περιοχές του Βάλτου (περιοχή ευθύνης Δασαρχείου Αμφιλοχίας), διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου σε δείγματα που ελήφθησαν απευθείας από την ομάδα του Εργαστηρίου. Το 2019 έγινε η πρώτη καταγραφή σε περιοχές ευθύνης Δασαρχείου Μεσολογγίου.

Το 2017, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου κατόπιν σχετικής εισήγησης των αρμόδιων Δασαρχείων και της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας, εξέδωσε σχετικές Αποφάσεις για τον «Καθορισμό ζωνών και λήψη μέτρων για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», όπου γίνεται χαρτογραφική αποτύπωση των σημείων προσβολής, εστιακών ζωνών και ζωνών ασφαλείας και καθορίζονται τόσο οι ενέργειες που λαμβάνονται σε αυτές, όσο και οι επιτρεπτές και μη επεμβάσεις εντός αυτών με στόχο τη διασφάλιση της φυτοϋγείας.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, το Εργαστήριο Δασικής Παθολογίας του ΙΜΔΟέχει συνεργαστεί στην πραγματοποίηση επεμβάσεων με τα Δασαρχεία Ναυπάκτου, Αγρινίου καιΜεσολογγίου, έχει πραγματοποιήσει δια ζώσης ενημερωτικές ημερίδες και έχει προβεί σε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στην Ναύπακτο, το Θέρμο, το Μεσολόγγι και άλλες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας.

Μολαταύτα είναι προφανές ότι παρά τις καλές προθέσεις των αρμοδίων οι τρόπος μετάδοσης της ασθένειας, μέσω σκαπτικών μηχανημάτων κτλ, είναι τέτοιος που απαιτεί όχι μόνο τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων του Δημοσίου, αλλά και αυτή ιδιωτών. Στο κομμάτι αυτό δεν φάνηκε να έγιναν πολλά με αποτέλεσμα η Αιτωλοακαρνανία να είναι μια από τις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εστιών μόλυνσης.