Ποινικός κώδικας και εμπρησμός στα… μαλακά

Για να μη μας κοροϊδεύει κανένα κόμμα, παραθέτουμε το άρθρο 264 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά τους εμπρηστές και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση βέβαια λέει ότι θα αυστηροποιήσει το πλαίσιο, αλλά αυτά τα δύο χρόνια ουσιαστικά έχει αποδεχθεί τις διατάξεις αυτές.

Επειδή δεν είναι μια και δύο οι περιπτώσεις εμπρησμών, αλλά και των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από αμέλεια, που έχουν απασχολήσει ιστορικά την Ελλάδα, προσέξτε τη γελοιότητα του νόμου. Η πυρκαγιά από αμέλεια ουσιαστικά δεν τιμωρείται… Αφού ο αγρότης π.χ. που θα κάψει τα ξερόχορτα με 8 μποφόρ και θα του φύγει η φωτιά, η οποία στη συνέχεια κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κάψει, τιμωρείται απλώς με φυλάκιση ή χρηματική ποινή. Όσο για τον αποδεδειγμένα εμπρηστή, αυτός τιμωρείται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα προκαλέσει ο εμπρησμός του… Και αν εντελώς υποθετικά είχαμε τόσα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες και οι φωτιές “πιάνονταν” αμέσως και δεν προέκυπτε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, τότε ο εμπρηστής θα πέσει στα μαλακά…

1. Όποιος προξενεί πυρκαγιά, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, β) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γ) με κάθειρξη αν στην περίπτωση των στοιχείων α΄ ή β΄ η πράξη προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, δ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου προκαλεί από αμέλεια την πυρκαγιά από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.