Και τυπικά στο ΕΣΠΑ το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα

Εντάχθηκε και τυπικά στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος τα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας, πρόκειται μέσω αποκεντρωμένων συστημάτων να αποκτήσουν πρόσβαση στην «καθαρή» και φθηνότερη ενέργεια του φυσικού αερίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 22,3 εκατ. θα έρθουν από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και τα υπόλοιπα από το ίδια κεφάλαια και δανειακή σύμβαση της ΔΕΔΑ. Η ΔΕΔΑ επιδιώκει μία δημοπράτηση express και άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής. προκειμένου να μη χάσει την προθεσμία ν+3 της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει πως όλα τα έργα της ΔΕΔΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023 και αυτό οι εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του 2021.

Με πολλαπλάσιους οικιακούς χρήστες στο Αγρίνιο από τον αρχικό σχεδιασμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. αποδέχτηκε την πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για αύξηση των οικιακών συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου που επίκειται να κατασκευαστεί στη Δυτική Ελλάδα, σε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από το αρχικώς προβλεπόμενο. Από τα πλέον χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού της ΔΕΔΑ είναι πως οι οικιακές συνδέσεις που προβλέπονταν αρχικά στο Αγρίνιο τετραπλασιάζονται, καθώς από τις 724 θα ανέρχονται στις 2.824!!!

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει τρεις κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Πατρέων του νομού Αχαΐας, Πύργου του νομού Ηλείας και Αγρινίου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Το έργο αποσκοπεί στην διείσδυση του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προβλέπεται η κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208χλμ. και 1 σταθμός Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) για την τροφοδότηση της πόλης της Πάτρας. Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί με υγροποιημένο Φυσικό Αέριο το οποίο θα παραλαμβάνεται από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Ρεβυθούσας και θα μεταφέρεται με φορτηγά σε δεξαμενές που θα εγκατασταθούν στις παρυφές των πόλεων.

Στην συνέχεια θα κατασκευαστεί από την ΔΕΔΑ το δίκτυο Μέσης Πίεσης για την πόλη της Πάτρας το οποίο θα μεταφέρει το Φυσικό Αέριο από την περιοχή της ΒΙΠΕ που εγκατασταθούν οι δεξαμενές στην πόλη. Στις πόλεις του Αγρινίου και του Πύργου, η τροφοδότηση των δικτύων του αστικού ιστού θα γίνεται απευθείας από την έξοδο των δεξαμενών. Σε όλες τις περιπτώσεις μεταξύ των δεξαμενών και των δικτύων θα παρεμβάλλονται οι μονάδες αεριοποίησης οι οποίες θα μετατρέπουν το Φυσικό Αέριο από την υγρή μορφή που είναι αποθηκευμένο σε αέρια μορφή. Στις πόλεις αυτές θα αναπτυχθούν δένδρα δικτύων Φυσικού Αερίου με σκοπό να καλυφθεί μέρος του αστικού ιστού της κάθε πόλης. Για την προτεραιοποίηση στην κατασκευή των δένδρων θα ληφθούν υπόψη οι δυνητικές καταναλώσεις που περιλαμβάνονται σε κάθε δένδρο και οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των καταναλωτών όλων των κατηγοριών για την σύνδεση των εγκαταστάσεων τους στο δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου. Στόχος είναι με την εξέλιξη κατασκευής των δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου να συνδέονται ταυτόχρονα καταναλωτές, δίνοντας έμφαση στην σύνδεση των Δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομείων και μονάδων υγείας, σχολείων και λοιπών εγκαταστάσεων.

Για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής εκτός των απαραίτητων κατασκευαστικών συμβάσεων θα συναφθούν συμβάσεις για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και για την επίβλεψη και επιθεώρηση των έργων τα οποία θα αποτελούν ξεχωριστά υποέργα της εν λόγω πράξης. Επίσης το έργο θα τύχει Αρχαιολογικής επίβλεψης σε σημεία και περιοχές που θα υποδείξει η κατά τόπους Εφορεία Αρχαιοτήτων τα οποία θα αποτελούν ξεχωριστό υποέργο της πράξης.

Για την παραλαβή των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από τους δυνητικούς καταναλωτές, η ΔΕΔΑ θα αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων σε κάθε πόλη το οποίο θα λαμβάνει τις αιτήσεις ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές και θα τις προωθεί στην εταιρεία προκειμένου να αξιολογηθούν και να ενημερωθούν οι καταναλωτές για την σύνδεση τους με τα δίκτυα Φυσικού Αερίου. Με βάση τις αιτήσεις ενδιαφέροντος οι οποίες θα προηγούνται χρονικά, θα προγραμματίζεται η κατασκευή των απαραίτητων κλάδων δικτύου Φυσικού Αερίου και ταυτόχρονα θα κατασκευάζονται οι συνδέσεις των καταναλωτών που έχουν υπογράψει αίτηση σύνδεσης. Σε περιπτώσεις που κάποιος καταναλωτής υπογράψει αίτηση σύνδεσης μετά την κατασκευή του κλάδου διανομής, η κατασκευή της σύνδεσης τους θα αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2023.