Λέκκας: «Εγκληματικές οι ευθύνες μη εκτροπής του Αχελώου»

Με ελάχιστα επιστημονική επιχειρηματολογία

Εγκληματικές χαρακτήρισε τις ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», με αφορμή την το γεγονός ότι εκατοντάδες στρέμματα στην κοίτη του ποταμού Πηνειού θυμίζουν έρημο καθώς το ποτάμι έχει στερέψει από νερό, ο κ.Λέκκας δήλωσε ότι «το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μπορεί κατ’ ανάγκη να ενταχθεί στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, γιατί έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν. Ενδεχομένως όμως είναι μια ένδειξη».

«Υπάρχει μια εθνική τραγωδία. Εδώ και 20 χρόνια έχουν κατασκευαστεί έργα στον Αχελώο, και ο θεσσαλικός κάμπος κατέληξε να έχει τεράστιο έλλειμμα νερού. Θα μπορούσαν λειτουργήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώο. Είναι έργα φαντάσματα, χωρίς να εξυπηρετούν τίποτα. 20 χρόνια εκκρεμούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η Δυτική Ελλάδα έχει περίσσευμα νερού που χύνεται στην θάλασσα χωρίς να αξιοποιείται. Νερό που προέρχεται από τον θεσσαλικό κόσμο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα συγκεκριμένα έργα κόστισαν 20 δις ευρώ, ενώ άλλα 30 δις ευρώ είναι η ζημιά από την μη λειτουργία των έργων. «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία» τόνισε.

Θα περίμενε κανείς από ένα επιστήμονα όπως ο κ. Λέκκας, να ακούσει περισσότερο επιστημονικά επιχειρήματα και όχι να μιλά για τα δισεκατομμύρια των έργων, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται χωρίς να εξασφαλιστεί η νομιμότητά τους, να υιοθετεί την επιχειρηματολογία των Θεσσαλών για το νερό που χύνεται στην θάλασσα και να μιλά για παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης. Θα περιμέναμε από έναν επιστήμονα να μιλήσει και για την κακή διαχείριση των υδάτων που έγινε και συνεχίσει να γίνεται στη Θεσσαλία. Δυστυχώς όμως ακούσαμε από το κ. Λέκκα μια επιχειρηματολογία ελάχιστα επιστημονική.