Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ζητούν τα σούπερ μάρκετ

«Μειώστε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα εάν θέλετε να ανασχεθεί το κύμα ανατιμήσεων». Αυτό είναι εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα που στέλνουν στην κυβέρνηση προμηθευτές και οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ δηλαδή, μέσω της χθεσινής ανακοίνωσης του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Στην ουσία πρόκειται για έναν ακόμη κλάδο, από τους πλέον κρίσιμους για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που έρχεται να προστεθεί σε αυτούς που ζητούν μείωση των έμμεσων φόρων. Εχουν προβεί σε ανάλογα αιτήματα ήδη από πέρυσι ο κλάδος της εστίασης σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, ενώ πρόσφατα τέθηκε ανάλογο ζήτημα και από την Ελληνική Ενωση Καφέ σε ό,τι αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Στην ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ υπάρχει κι ένα ακόμη μήνυμα – προειδοποίηση: μπορεί στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μην καταγράφονται ακόμη υψηλές αυξήσεις σε πολλά τρόφιμα, όμως δεν αναμένεται να είναι έτσι η κατάσταση στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, από τη σύγκριση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην κατηγορία των τροφίμων καταγράφεται αύξηση στην Ελλάδα 1,1% τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, πριν δηλαδή την εκδήλωση της πανδημίας.

Αύξηση που είναι από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ, «υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως να προκύψουν εντονότερες αυξητικές πιέσεις στην Ελλάδα στους δείκτες τιμών καταναλωτή και αυξήσεις της τελικής τιμής τους επόμενους μήνες, εξαιτίας τόσο των καιρικών συνθηκών όσο και της αύξησης του κόστους ενέργειας». Σε άλλο δε σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται: «Μέχρι τώρα ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κόμβους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης, παραγωγούς, μεταποιητές, προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν, καθώς όλες οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας στη χώρα. Σημαντικό εμπόδιο στη διαχείριση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα αποτελούν οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ».
Σε ό,τι αφορά ειδικά τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία, όπου τα τρόφιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 25%, ακολουθεί η Λιθουανία με 21%, η Βουλγαρία με 20%, όπως και η Εσθονία, η Φινλανδία με 14%, ενώ στην Ελλάδα, ως γνωστόν, κάποια τρόφιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και κάποια με 24%. Χώρες με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εφαρμόζουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ενδεικτικά στη Γερμανία ο ΦΠΑ είναι 7% και 19%, στη Γαλλία 5,5% (για τα βασικά τρόφιμα) και 10% για τα υπόλοιπα και στο Λουξεμβούργο 3%. Αλλες χώρες και μάλιστα του ευρωπαϊκού Νότου εφαρμόζουν επίσης χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ για τα βασικά τρόφιμα, όπως η Ισπανία (4% σε ψωμί, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά), η Ιταλία 5% και η Πορτογαλία 6%.

πηγή : kathimerini.gr