Ευοίωνο μέλλον παρά την ΕΒΕ

Το μοναδικό πανεπιστημιακό Τμήμα με προοπτική να συνεχίσει να βρίσκεται στο Αγρίνιο είναι το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής. Το Τμήμα διανύει αισίως τον τρίτο χρόνο της ζωής του και παρά το γεγονός ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει βάλει αστερίσκους σε πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα της επαρχίας, κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει για το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, αρκεί βεβαίως ως νεοϊδρυθέν να συνεχίσει να στηρίζεται κεντρικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Υπουργείο Παιδείας.

Η ΕΒΕ δεν επηρεάζει προς το παρόν αρνητικά το Τμήμα καθώς ο αριθμός των επιτυχόντων είναι τέτοιος που μπορεί να εξυπηρετηθεί από ένα νεοϊδρυθέν Τμήμα, με τις όποιες ελλείψεις παρουσιάζει σε σχέση με τον υπερβολικό αριθμό των εισακτέων που προτάθηκε από το Υπ. Παιδείας.

To ΑγρίνιοCulture.gr απευθύνθηκε σε δύο ακαδημαϊκούς που γνωρίζουν καλύτερα από το καθένα τις προοπτικές του Τμήματος και βιώνουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

«Υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνει ένα Τμήμα Αριστείας»

Ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Τμήματος Γ. Τσιάμης εκτιμά ότι το Τμήμα έχει λόγω του αντικειμένου του ευοίωνες προοπτικές. Όπως αναφέρει παρά το γεγονός ότι το Τμήμα δεν έχει ακόμη αποφοίτους «υπάρχουν οχλήσεις από επιχειρήσεις της περιοχής, που θέλουν να απασχολήσουν αποφοίτους του Τμήματος και να συνεργαστούν με το Τμήμα». «Αυτό που χρειαζόμαστε» προσθέτει ο Γ. Τσιάμης «είναι η στήριξη του Πανεπιστημίου και των τοπικών φορέων, γιατί πραγματικά υπάρχουν οι δυνατότητες το Τμήμα μας να γίνει ένα Τμήμα Αριστείας». Στα τέλη του 2021 το Τμήμα θα έχει έξι συνολικά μέλη ΔΕΠ και αυτό σύμφωνα με το Γ. Τσιάμη χάρις και την εξαιρετική δουλειά που έγινε από τη Γραμματεία του Τμήματος, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκλογής των νέων μελών ΔΕΠ.

Ο τομέας όμς που θα απαιτηθεί να γίνουν παρεμβάσεις είναι αυτός των κτιριακών εγκαταστάσεων και των εργαστηρίων. Σύμφωνα με το Γ. Τσιάμη οι ελλείψεις που υπάρχουν καλύπτονται αξιοποιώντας χώρους και εργαστήρια από τα Τμήματα ΔΕΑΠΤ και Μηχανικών Περιβάλλοντος, ωστόσο από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023, που το Τμήμα θα έχει και τεταρτοετείς φοιτητές οι ελλείψεις αυτές θα πρέπει να καλυφθούν, ώστε να μην αποτελέσουν εμπόδιο για τις πτυχιακές εργασίες των φοιτητών, καθώς επίσης για το ερευνητικό έργο και την εξέλιξη των καθηγητών. Ήδη πάντως το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων έχει υποβάλλει τα σχετικά αιτήματα προς τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου Πατρών και περιμένει εξελίξεις.

«Είμαστε το πιο δυνατό Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής»

Ο νέος πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Κεχαγιάς, από την πλευρά του εκτιμά ως καλή εξέλιξη τη συνένωση με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, που θεωρητικά θα ενισχύσει το Τμήμα. Ωστόσο περιμένοντας την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, για την αναδιάρθρωση της Γεωπονικής Σχολής βάζει έναν αστερίσκο… Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, «τα επιστημονικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ του Τμήματος ΔΕΑΠΤ δεν ταιριάζουν απόλυτα με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, αν δοθεί μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα η δυνατότητα κάποιοι να μετακινηθούν, δεν ξέρω πόσοι θα μείνουν…»

Πάντως και ο Γ. Κεχαγιάς με τη σειρά του διαβλέπει μια καλή εξέλιξη για το Τμήμα. «Είναι ένα Τμήμα που στήθηκε με μεράκι, αγκαλιάστηκε από τους φοιτητές, έχουμε τηρουμένων των αναλογιών καλό επίπεδο φοιτητών και είμαστε το πιο δυνατό Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής και αυτό μας καθησυχάζει» αναφέρει ο νέος πρόεδρος του Τμήματος δηλώνοντας παράλληλα ικανοποιημένος από τον αριθμό των επιτυχόντων στο Τμήμα, παρά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Από την άλλη όμως ο Γ. Κεχαγιάς όντας ίσως το παλαιότερο μέλος ΔΕΠ του Αγρινίου, καθώς βρίσκεται στα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου από το 1999, στο ερώτημα για το αν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων Τμημάτων, αν και θα ήθελε να απαντήσει αρνητικά, δηλώνει με νόημα : «Όλα είναι δυνατά, αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στο Αγρίνιο, τα έχω δει όλα…»