«Καίει» τους αγρότες η ΔΕΗ – Σε κινητοποίηση στα γραφεία της στο Αγρίνιο καλεί η ΟΑΣ

«Φουσκωμένοι» ως και 50% οι λογαριασμοί ρεύματος – Χωρίς νερό για πότισμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών

Σε κινητοποίηση στο κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στο Αγρίνιο καλεί την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη το πρωί, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή την όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί βιοπαλαιστές αγρότες στο νομό, από την αύξηση της τιμής ρεύματος στα τιμολόγια της επιχείρησης, αλλά και τη διακοπή της λειτουργίας των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Κατοχής.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, χθες το πρωί, απασχόλησαν τα συγκεκριμένα θέματα, αφού δεκάδες αγρότες είδαν τα τιμολόγια κατανάλωσης αγροτικού ρεύματος (για χρήση σε γεωτρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις), να είναι αυξημένα ως και 50%, από την επιβολή της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας», κατ’ εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών και αποφάσεων. Πρόκειται για ρήτρα, που αφορά συνολικά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, για το σύνολο σχεδόν των λαϊκών στρωμάτων που όπως επισημαίνει και η ΔΕΗ, έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου με τους λογαριασμούς να αποστέλλονται ήδη.

Αφορά, την εφαρμογή των «Κατευθυντήριων Οδηγιών», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά και την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΗ «για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ (Απόφαση ΡΑΕ υπ.αριθμ. 409/2020), προβαίνει από την 5/8/2021 σε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας με βάση το CO2 από τα Τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης στα οποία εφαρμόζεται και σε αντικατάστασή της από τη ρήτρα αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, η οποία βασίζεται στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς».Με βάση και τα παραπάνω, τονίζεται από την επιχείρηση, ότι «η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας εφαρμόζεται στα Οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (και δικαιούχοι ΚΟΤ), στα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιμολόγιο Φωτισμού Οδών & Πλατειών (ΦΟΠ) καθώς και στο Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης».
Όπως καταγγέλλεται από αγρότες, ήδη οι λογαριασμοί σε τιμολόγια που τους αφορούν, φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Πχ κατανάλωση αγροτικού ρεύματος για 31 μέρες μέσα στον Αύγουστο για 20.800 kWh, φτάνει τα 1.444,36 ευρώ (Χ0,06944€) και σε αυτά προστίθενται 1.424,64€ ως ρήτρα αναπροσαρμογής (χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ο ΦΠΑ και διάφορα τέλη) πετώντας το «τυράκι» μιας έκπτωσης ύψους 628 ευρώ δημιουργώντας, τελικά μια τελική αύξηση περίπου +50%! Η κατάσταση, γίνεται ακόμη χειρότερη για όσους έχουν προηγούμενα χρέη, οδηγώντας τους να μην μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται συνολικά το κόστος παραγωγής.

Διακοπή ηλεκτροδότησης του ΤΟΕΒ Κατοχής

Εκτός όμως του παραπάνω προβλήματος, εκατοντάδες αγρότες στις περιοχές της Κατοχής, του Λεσινίου και του Πεντάλοφου, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα ποτίσματος των καλλιεργειών τους (κυρίως σε ελιές, πορτοκαλιές, τριφύλλια), λόγω του σταματήματος της λειτουργίας των τεσσάρων αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Κατοχής. Υπολογίζεται ότι μόνο το ένα αντλιοστάσιο στο Πεντάλοφο (που είναι και το μεγαλύτερο), εξυπηρετεί περίπου 18.000 στρέμματα καλλιεργειών που εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα δεν ποτίζονται, με κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής ειδικά για ορισμένα είδη.

Αιτία, αποτελεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ προς τον ΤΟΕΒ, λόγω χρεών του τελευταίου, πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται, παρά το γεγονός ότι έχει απασχολήσει και άλλες φορές στο παρελθόν και μάλιστα και με δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στους δύο φορείς (είχαν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα κατά της Επιχείρησης από τη Διοίκηση του ΤΟΕΒ). Το πρόβλημα γιγαντώνεται, από την ανομβρία που επικρατεί, εφόσον σε ορισμένες περιοχές, έχει να βρέξει αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι ανεπανόρθωτων καταστροφών, ειδικά στην καλλιέργεια της ελιάς και σε άλλες, όπως τα τριφύλλια.

Τέλος, το ΔΣ της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή και τα παραπάνω, αποφάσισε άμεσα να προχωρήσει σε ενημερώσεις στα χωριά και να καλέσει σε κινητοποίηση τους Αγροτικούς Συλλόγους, αρχής γενομένης από την Τρίτη και την παράσταση στη ΔΕΗ.