Κατά 14% υστερεί εμβολιαστική κάλυψη της Αιτωλοακαρνανίας

Και ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια στη χώρα, στην Αιτωλοακαρνανία ανέρχονται μόλις σε 90.000, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 44% του τοπικού πληθυσμού.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη του Υπουργείου Υγείας η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης σύνολο της επικράτειας έχει πλέον ξεπεράσει το 60% (60,7% για την ακρίβεια). Την ίδια ώρα όμως στην Αιτωλοακαρνανία η εμβολιαστική κάλυψη μόλις που αγγίζει το 46% του πληθυσμού, με σχεδόν 97.000 Αιτωλοακαρνάνες να έχουν λάβει έστω μια δόση του εμβολίου.

Οι εμβολιασμοί που γίνονται στην Αιτωλοακαρνανία το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται περί τους 400 ημερησίως. Όμως με αυτό το ρυθμό η ψαλίδα με τον πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών, κάθε άλλο παρά κλείνει. Τα νεότερα στοιχεία στον επιδημιολογικό χάρτη του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνίας αναφοράς 21/9 δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης φτάνει το 45,70%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανήλθαν στο 42,45%. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία των εμβολιαστικών κέντρων της Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο επειδή είναι δεδομένο ότι πολλοί Αιτωλοακαρνάνες που εμβολιάστηκαν εκτός νομού, είτε στον τόπο εργασίας τους, είτε στον τόπο προσωρινής κατοικίας τους, μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι οι εμβολιασμοί αφορούν περίπου 46% του τοπικού πληθυσμού. Σε αυτό το ποσοστό περίπου αντιστοιχούν οι περίπου 97.000 Αιτωλοακαρνάνες που έχουν λάβει έστω μια δόση του εμβολίου. Μιλάμε δηλαδή πλέον για μια υστέρηση από το πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών πάνω από 14%.

Για τους ειδικούς, το τείχος ανοσίας θα πρέπει ενισχυθεί όσο γίνεται μέσα σε αυτό το μήνα, καθώς από τον Οκτώβριο, που θα ξεκινήσει να πέφτει η θερμοκρασία και οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους, η πορεία της πανδημίας αναμένεται να είναι χειρότερη.Επιπλέον με δεδομένο ότι οι νέες νοσηλείες αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους, τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στην Αιτωλοακαρνανία ενόψει του χειμώνα εκτιμάται ότι φέρουν μεγαλύτερες ανάγκες για νέες νοσηλείες.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ξεκίνησαν και στην Αιτωλοακαρνανία οι εμβολιασμοί της τρίτης δόσης, που αφορούν σε πρώτη φάση ανοσοκατασταλμένους και ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού. Ήδη πάντως έχουν γίνει 239 εμβολιασμοί της λεγόμενης αναμνηστικής δόσης.