Αγωνιστική υποδοχή ετοιμάζουν οι αγρότες στο Λιβανό

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνει ότι αύριο στις 11:00 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου θα πραγματοποιήσει αγωνιστική υποδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού με αφορμή την παρουσίαση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΡΕΥΜΑ ΦΘΗΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
Την ώρα που οι αγρότεςαντιμετωπίζουντεράστιαπροβλήματα με την φετινήπαραγωγή, έχοντας να αντιμετωπίσουναβοήθητοι από την κυβέρνηση το φαινόμενο της «ακαρπίας» σε μια σειρά καλλιέργειες, καταστροφές από τους καύσωνες του καλοκαιριού, τις χαμηλέςτιμέςπώλησης των προϊόντων πολλέςφορέςκάτωακόμα και από το κόστοςπαραγωγής, έρχονταινα προστεθούν οι αυξήσεις στις τιμέςρεύματος των τιμολογίων της ΔΕΗ. Ήδηέχουνέρθειεκκαθαριστικοίλογαριασμοί σε πολλάαγροτικάτιμολόγια, που είναι αυξημένα ως και 50%, από την επιβολή της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας», κατ’ εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών και αποφάσεων, ενώ εκατοντάδες αγρότες στις περιοχές της Κατοχής, του Λεσινίου και του Πεντάλοφου, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα ποτίσματος των καλλιεργειών τους (κυρίως σε ελιές, πορτοκαλιές, τριφύλλια), λόγω του σταματήματος της λειτουργίας των τεσσάρων αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Κατοχής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πολιτική και των προηγουμένωνκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ έχειτεράστιεςευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Από τη μια διαφημίζει και προωθεί τα φωτοβολταϊκάπάρκα, τις αιολικέςεγκαταστάσεις, σαν τη ενεργειακήαναβάθμιση που θα έχει η χώρα μας και από την άλλη στην πραγματικότητααντιμετωπίζουμεενεργειακή φτώχια. Αυτές είναι οι συνέπειες απ’ την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ενέργειας και είναι τραγικές για τους αγρότες και για όλο το λαό, μιας και αυτή η κατάστασηαφορά όλα τα λαϊκάνοικοκυριά. Η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και οι επενδύσεις στα δίκτυα με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία, οδηγώντας σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό, σε τραγικές ελλείψεις στη συντήρηση και συνεχείς διακοπές χειμώνα – καλοκαίρι, είναι η άλλη όψη των τεράστιων κερδών των επενδυτών, της εμπορευματικής λειτουργίας της Ενέργειας.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα, στις τιμές των ζωοτροφών και των αγροτικώνεφοδίων, το κόστος του πετρελαίουεκτοξεύουντο κόστοςπαραγωγής, που σε συνδυασμό με τις τιμέςπώλησης στους εμπόρους, αφήνουνχωρίςεισόδημα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, κάνονταςαπαγορευτικό για αρκετούς από εμάς να συνεχίσουμε την παραγωγή και την επόμενη χρονιά.

Το ΔΣ της Ο.Α.Σ. Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή και τα παραπάνω, αποφάσισε άμεσα να προχωρήσει σε ενημερώσεις στα χωριά και να καλέσει σε κινητοποίηση τους Αγροτικούς Συλλόγους, αρχής γενομένης από την Τρίτη 28/9στις 10:30 με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Αγρινίου, έχοντας ένα συνολικόδιεκδικητικόπλαίσιο για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε:
• Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικάτιμολόγια και τα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση.
• Άμεση επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Κατοχής.
• Φθηνάαγροτικάεφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδηλαϊκήςκατανάλωσης.
• Αφορολόγητοπετρέλαιο, που η κυβέρνησησυνεχίζει να το δίνειμόνο στους εφοπλιστές.
• Αποζημίωση στο 100% για την παραγωγή που χάθηκε από την «ακαρπία» και τις καταστροφέςλόγωκαύσωνα και πλημμυρών. Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.