Μόνο ο ΤΟΕΒ Κατοχής χωρίς ρεύμα

«Τείχος» και το παράδειγμα των άλλων συναντούν οι παρεμβάσεις προς τη ΔΕΗ

Μόνο στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Κατοχής η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή ρεύματος, καθώς όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, μόνο καθώς ο ΤΟΕΒ Κατοχής ήταν αυτός που δεν μπόρεσε να τηρήσει τη συμβιβαστική λύση, που επέβαλλε το Δικαστήριο στα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας.

Το καλοκαίρι κύλησε ομαλά καθώς μέσω της δικαστικής οδού βρέθηκε η «συμβιβαστική» λύση, ώστε η ΔΕΗ να σηκώσει ξανά το διακόπτη και να δώσει ρεύμα στα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ, που βαρύνονται με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή και εκατομμυρίων σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή του ΤΟΕΒ Κατοχής. Οι ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ, με τον πάροχο να υποχρεώνεται από το Δικαστήριο να παρέχει ρεύμα στα αντλιοστάσια μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΤΟΕΒ θα εξοφλούν κανονικά τους τρέχοντες λογαριασμούς. Η ισχύς όμως της δικαστικής απόφασης έληξε και έτσι η ΔΕΗ κατέβασε το… διακόπτη για τον ΤΟΕΒ Κατοχής, που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Μπορεί η αρδευτική περίοδος να βαίνει προς το τέλος της, αλλά οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν, έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα σε δενδρώδεις καλλιέργειες, εσπεριδοειδή, καλαμπόκια, τριφύλλια και βαμβάκια… Το πρόβλημα όμως παίρνει και άλλες διαστάσεις καθώς δεν είναι λίγοι οι αγρότες που έχουν πληρώσει τα αρδευτικά τέλη τους και παρ’ όλα αυτά δεν έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε έντονη φημολογία πως αρκετοί σκέφτονται να κινηθούν νομικά για να αποκαταστήσουν την αδικία, που έχει δημιουργήσει σε βάρος τους μια χρόνια παθογένεια.

Πολλές εκκλήσεις έγιναν εντωμεταξύ για πολιτική παρέμβαση και επίλυση του ζητήματος, με το σκεπτικό ότι βρισκόμαστε σε εποχή συγκομιδής και η καταστροφή της παραγωγής θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των αγροτών, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τους ΤΟΕΒ και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που διαιωνίζει το πρόβλημα. Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr παρεμβάσεις έγιναν αρκετές προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, όπως αυτή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπέρ των ΤΟΕΒ και δίκη των ασφαλιστικών μέτρων. Ωστόσο φαίνεται πως η ΔΕΗ θα επιμείνει τα ζητά τα χρήματά που της οφείλονται και να τα διεκδικεί με κάθε τρόπο, εκτός κι αν τεθούν περιορισμοί από κάποια δικαστική απόφαση, όπως συνέβη στις αρχές του καλοκαιριού. Εξάλλου, ένα επιχείρημα της ΔΕΗ γίνεται πλέον το γεγονός ότι οι άλλοι ΤΟΕΒ κατάφεραν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ πάντως συνολικότερα περιμένουν να δουν από την πλευρά της ΔΕΗ μια πιο συμβιβαστική στάση, καθώς αυτό που ζητούν είναι πιο ευνοϊκή ρύθμιση για 120 ή και περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών. Σε κάθε περίπτωση όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η θέση του ΤΟΕΒ Κατοχής γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, όταν οι άλλοι ΤΟΕΒ κατάφεραν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.