Π. Παπαδόπουλος για το ΧΥΤΑ : Πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει και να αποδοθούν ευθύνες

ΧΥΤΑ Μεσολογγίου: Σωρεία παραβάσεων εντόπισε το ΚΕΠΠΕ

Δέκα παραβάσεις εντοπίστηκαν στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου σύμφωνα με το πρακτικό του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που διενήργησε έλεγχο μετά τη φωτιά της 30ης Αυγούστου. Το εν λόγω έγγραφο, όπως και έγγραφο του Δασαρχείου Μεσολογγίου, που απαγορεύει τις εξορύξεις χώματος από τα παρακείμενα σημεία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Συμμαχία για το Μέλλον» Πάνος Παπαδόπουλος κάνοντας λόγο για «πειστήρια εγκλήματος για τον ΧΥΤΑ».

Όπως σημειώνει πως προκύπτουν :
• Δέκα καραμπινάτες παραβάσεις, σύμφωνα με το πρακτικό του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) Π.Ε. Αιτωλ/νίας την 2/9/2021.
• Άμεση διακοπή της απόρριψης στερεών αποβλήτων στο χώρο
• Μη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών από το Φορέα Διαχείρισης για το συμβάν της πυρκαγιάς στην 30/8/2021!
• Απαγόρευση από το Δασαρχείο Μεσολογγίου της εξόρυξης χώματος από παρακείμενες δασικές εκτάσεις (10/9/2021), με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου και την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας.

«Διαχρονικό έγκλημα όλων των δημοτικών αρχών της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον» χαρακτήρισε ο Π. Παπαδόπουλος την υπόθεση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» και την εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» με το Δημήτρη Παπαδάκη.

Πέραν των προαναφερθέντων εγγράφων ο Π. Παπαδόπουλος επικαλείται την από 6/12/2014 αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και με την προϋπόθεση να γίνουν στο ΧΥΤΑ πολλά πράγματα που διαπιστώνονται σήμερα ως ελλείψεις και παραβάσεις. «Κάτι πρέπει να γίνει σε τελική ανάλυση, γιατί δεν μπορεί επί χρόνια ολόκληρα να μην έχει γίνει τίποτα και ο Δήμος τώρα να τα βάζει με τους εργαζόμενους, που δεν έχουν καμία ευθύνη γι’ αυτό. Πρέπει επιτελούς να αποδοθούν ευθύνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Παπαδόπουλος και υπογράμμισε ότι το ΚΕΠΠΕ διαπιστώνει τρεις πολύ βασικές αιτιάσεις. «Συγκεκριμένα ζητάει την άμεση διακοπή εναπόθεσης απορριμμάτων στο χώρο, λέει επίσης ότι δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες από το Δήμο και Φορέα Διαχείρισης και απαγορεύεται από το Δασαρχείο να γίνεται εξόρυξη χώματος γιατί μπαζώνονται τα πάντα εκεί. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους» ανέφερε ο Π. Παπαδόπουλος.
Ακόμη ο Π. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν μια δημοπρασία για την επέκταση του ΧΥΤΑ να μην έχει ολοκληρωθεί από το 2016 μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί πέντε παρατάσεις. Ποιος παρακολουθεί τα έργα, ποιος παραλαμβάνει τα έργα;»

«Είναι μια βόμβα που όταν εκραγεί δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει τα πράγματα… Δεν υπάρχουν φρεάτια απαγωγής του βιοαερίου στα κύτταρα 1 και 2, πώς να μην πιάσει φωτιά;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Π. Παπαδόπουλος και εξέφρασε παράλληλα επιφυλάξεις για την έως τώρα στάση των συναρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο Π. Παπαδόπουλος πρόσθεσε μάλιστα ότι θα μπορούσαν λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί ο Δήμος Μεσολογγίου θα μπορούσε να αξιοποιήσει χρήματα που πήρε για την αντιμετώπιση της πανδημίας «και όχι να κάνει δίμηνα και τρίμηνα, για να κάνουμε τα ρουσφετάκια μας».

Τέλος μια ακόμη διάσταση που θέτει ο Π. Παπαδόπουλος στον όλο προβληματισμό είναι η απώλεια χρημάτων για το ΧΥΤΑ και το Δήμο. «Χάνονται χρήματα, δεν υπάρχει ζυγιστήριο, δεν υπάρχει τίποτα… είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Είναι ντροπή αυτή η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.