Πέντε χρόνια μετά… ανάδοχος για το δρόμο της Τουρλίδας

Πέντε περίπου χρόνια μετά την εξαγγελία του το έργο της ανάπλασης του δρόμου της Τουρλίδας στο Μεσολόγγι είναι πλέον έτοιμο να μπει σε φάση υλοποίησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε το τελευταίο πρακτικό του διαγωνισμού ανακηρύσσοντας τον οριστικό ανάδοχο του έργου. Πλέον θεωρείται θέμα ημερών η υπογραφή της σύμβασης. Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία «ΑΦΟΙ ΤΣΕΛΙΟΥ Α.Ε.», με οικονομική προσφορά που είχε μέση έκπτωση 44,11 %.

Η καθυστέρηση στο έργο, που εξαγγέλθηκε προ πενταετίας οφείλεται αφ’ενός στις πολύ αργές διαδικασίες ωρίμανσής του –είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2018 εγκρίθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη- και αφ’ ετέρου στο γεγονός ότι η διαδικασία της δημοπράτησης, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να εκκινήσει το καλοκαίρι του 2020 αναβλήθηκε και ακολούθησε η επαναδημοσίευση της προκήρυξης του έργου.

Μέσα πάντως από τις καθυστερήσεις προέκυψαν και κάποια θετικά στοιχεία… Το πρώτο ότι εντάχθηκε και η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, κάτι που αρχικά δεν προβλέπονταν.
Και το δεύτερο το γεγονός ότι διευθετήθηκαν οι λεπτομέρειες με το Υπουργείο Υποδομών, έτσι ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή με το έργο του Υπουργείου, που αφορά τα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της λιμνοθάλασσας. Συγκεκριμένα η μεταλλική γέφυρα της 3ης καμάρας προβλέπεται να αντικατασταθεί με νέα σκυρόδετη γέφυρα, που θα κατασκευαστεί από την εργολαβία του Υπουργείου, ενώ στην εργολαβία της Περιφέρειας προβλέπονται μόνο τα έργα επιδομής καταστρώματος της γέφυρας. Παρόμοια συνεννόηση μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας υπάρχει και για την κατασκευή νέας σκυρόδετης γέφυρας στη θέση της κατηργημένης παλαιάς 7ης καμάρας.

Το έργο προϋπολογισμού 3,35 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα, που αφορά την «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού».

Το έργο αποβλέπει στην αναβάθμιση ανάπλαση ΕΟ οδού μήκους 3,8 χλμ που με αφετηρία τη πόλη του Μεσολογγίου διασχίζει τη Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας και καταλήγει στη περιοχή της Τουρλίδας. Με την παρέμβαση της αναβάθμισης προβλέπεται η ανάδειξη- αξιοποίηση του μεγαλύτερου πλάτους της νησίδας, για ήπια μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων με ενδιάμεσους σταθμούς που θα περιλαμβάνουν στέγαστρα – χώρους ανάπαυσης και παρατηρητήριο. Η οδός θα διατηρηθεί με κατάλληλες κυκλοφοριακές προσαρμογές για την κίνηση των οχημάτων με χαμηλές ταχύτητες.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία οκτώ θέσεων ανάπαυσης – αναψυχής. Στις θέσεις αυτές θα δημιουργηθούν στέγαστρα, χώροι ανάπαυσης και παρατηρητήρια, ενώ θα γίνουν και φυτεύσεις. Επίσης θα διαθέτουν χώρους στάθμευσης, που θα εξυπηρετούν και τις δραστηριότητες αλιείας, χωρίς να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία. Τόσο στα σημεία των παρεμβάσεων, όσο και σε όλο το μήκος της οδού θα τοποθετηθεί φωτισμός, σήμανση, κάδοι και παγκάκια, θα επιστρωθούν κατάλληλα υλικά και θα διασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής κίνηση πεζών και ποδηλατών.