Θα ήταν πολύ βολικό… για το ΧΥΤΑ Μεσολογγίου να ευθύνεται ο δήμαρχος Αγρινίου

Για το ζήτημα του ΧΥΤΑ και γενικότερα για τη διαχείριση των απορριμμάτων συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου. Το όλο πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις μετά την πυρκαγιά στο χώρο του ΧΥΤΑ πριν από περίπου ενάμισι μήνα και μοιραία έχει δημιουργήσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση του δήμου.

Η αλήθεια είναι πως η προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ δεν είναι κάτι καινούργιο στο Μεσολόγγι, όμως από τη στιγμή που προέκυψε η πυρκαγιά το πρόβλημα έγινε εντονότερο και αποτυπώνεται πλέον στην καθημερινότητα των πολιτών με τους αργούς ρυθμούς στην αποκομιδή, αφού τα σκουπίδια του δήμου Μεσολογγίου μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου. Η δημοτική αρχή Μεσολογγίου για το ζήτημα έχει δεχθεί έντονη κριτική σε μεγάλο βαθμό όμως και άδικη, ακριβώς επειδή μιλάμε για ένα πρόβλημα που χρονίζει και έρχεται από το παρελθόν.

Μύδροι Καραπάνου για Παπαναστασίου σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων

Όμως η δημοτική αρχή Μεσολογγίου φαίνεται ότι επιχειρεί να “διαφύγει” από το πρόβλημα με ένα εξίσου άδικο τρόπο μεταθέτοντας τις ευθύνες στον ενιαίο ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας (που όμως δεν έχει λειτουργήσει ακόμη). Χαρακτηριστική προς τούτο είναι η πρόσφατη επιστολή πού απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Μεσολογγίου προς τα “αδελφά” σωματεία των δήμων της περιοχής αναφορικά με τη συνάντηση που υπήρξε με τη δημοτική αρχή στις 24 Σεπτεμβρίου. “Ενώ πήγαμε με κάθε καλή διάθεση για εξεύρεση λύσεων δεχθήκαμε ξαφνικά μία λυσσαλέα επίθεση από τον αντιδήμαρχο κ. Νικόλαο Καραπάνο, ο οποίος αφού μας κατηγόρησε για καιροσκοπισμό, στη συνέχεια εξαπέλυσε μύδρους και βαριές κατηγορίες κατά του ΦΟΔΣΑ και του προέδρου του, δημάρχου Αγρινίου, κ. Παπαναστασίου λέγοντας ότι αυτοί φέρουν την αποκλειστική ευθύνη αυτοί θα έπρεπε να έχουν βρει λύσεις και κακώς μιλάμε με την εδώ δημοτική αρχή αφού κανονικά έπρεπε να στείλουμε έγγραφα και να αναζητούμε λύσεις και ευθύνες από αυτούς”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή ενώ σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Κώστας λύρος “είπε ότι επιδοκιμάζει και επαυξάνει κάθε ένα από τα λεγόμενα των αντιδημάρχων αντιδημάρχων του”.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ενιαίος ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει λειτουργήσει ουσιαστικά, αφού ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας δεν έχει εγκρίνει τη συστατική του πράξη και έτσι οι Σύνδεσμοι Διαχείρισης των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζουν κανονικά να λειτουργούν και έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία αυτών ΧΥΤΑ. Αυτό ισχύσει και για το Σύνδεσμο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, νομικό πρόσωπο, εποπτευόμενο από το Δήμο Μεσολογγίου. Δεν δικαιολογούνται λοιπόν σε καμία περίπτωση οι μύδροι κατά του δημάρχου Αγρινίου για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο Μεσολόγγι. Θα ήταν πολύ βολικό ενδεχομένως για μία σημαντική μερίδα Μεσολογγιτών για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Μεσολογγίου να ευθύνεται ο δήμαρχος Αγρινίου, όμως δεν αντέχει σε καμία λογική βάση το επιχείρημα ότι ο Γιώργος Παπαναστασίου μπορεί να ευθύνεται για τα συσσωρευμένα προβλήματα του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου εδώ και περίπου εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.