Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας: Απαράδεκτη η συγχώνευση τμημάτων

Διαμαρτυρία από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλεται από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακτίου – Βόνιτσας, που χθες πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείου. Στις αντιδράσεις μάλιστα της εκπαιδευτικής κοινότητας συμμετέχει και ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη την απόφαση του Υπουργείου. Πράγματι με δεδομένο ότι η εκπαιδευτική λειτουργία επανήλθε στη δια ζώσης εκπαίδευση προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτηματικά εν μέσω πανδημίας, η απόφαση για συγχωνεύσεις τμημάτων, που θα φέρει περισσότερα παιδιά σε μια αίθουσα σε ό,τι αυτό συνεπάγεται από υγειονομικής απόψεως.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας αναφέρει : «Μόνο ως απαράδεκτη από Εκπαιδευτικής Παιδαγωγικής και Υγειονομικής άποψης, μπορεί να αντιμετωπιστεί η απόφαση του Υπουργείου για συγχώνευση τμημάτων.Αυτές οι τακτικές δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν προάγουν την εκπαίδευση. Δημιουργούν παρά λύνουν προβλήματα.

Ο Δήμος είναι στο πλευρό των γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας και του Ειδικού Δημοτικού και νηπιαγωγείου. Ζήτα άμεσα να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών που παρουσιάστηκαν για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Σε μία εποχή μάλιστα που η Πανδημία παραμένει σε εξέλιξη και μαζί της η ανάγκη να μειώνονται οι συνθήκες συνωστισμού, δεν είναι δυνατόν να γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων. Πρέπει άμεσα να γίνει η Γ’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των αναγκών, σε όλα τα σχολεία του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας».

Λαϊκή Συσπείρωση : Η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και από τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας εκτιμώντας ότι η «σύμπτυξη τμημάτων στοιβάζοντας τα παιδιά σε τάξεις των 25 και πλέον μαθητών» προκύπτει επειδή η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών.»

Αναλυτικά η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει :
Σήμερα αποτελεί επιτακτική ανάγκη η στήριξη των μαθητών, ώστε να καλυφθούν τα μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί τα δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης και κλειστών σχολείων, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, λειτουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, τμημάτων ένταξης, της παράλληλης στήριξης, πλήρη στελέχωση των ειδικών σχολείων. Και αποτελεί ανάγκη η αραίωση των μαθητών ανά τμήμα για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία.

Αντί γι’ αυτό, η Κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δια μέσω των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεπερνώντας κάθε όριο αδιαφορίας για την υγεία και τη μόρφωση των μαθητών, εν μέσω πανδημίας, αντί να λαμβάνει μέτρα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, να προχωράει με κατεπείγουσες διαδικασίες στην σύμπτυξη τμημάτων στοιβάζοντας τα παιδιά σε τάξεις των 25 και πλέον μαθητών, και αυτό γιατί αρνείται να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών. Όπως ακριβώς συμβαίνει στο δημοτικό σχολείο της Βόνιτσας.

Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου της ΝΔ που είναι συνέχεια των όσων νομοθέτησε πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και φέρουν ακέραιη τη σφραγίδα των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του ΣΕΒ, για ένα σχολείο πλήρως υποταγμένο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας τους.