“Actnow- Παρέμβαση τώρα” : Από το 2017 έως το 2021 στο ίδιο έργο θεατές, ουδεμία παρέμβαση στο Λιγόρεμα

Το Λιγόρεμα πλημμυρίζει και οι περιούσιες των πολιτών του δήμου Αγρινίου καταστρέφονται

Με ένα 112 … και ένα γραφείο «όπου θα καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών των οποίων οι οικίες επλήγησαν από τις πλημμύρες»…. Δήμος Αγρινίου και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ)…καθάρισαν… και γαία πυρί μιχθήτω!! Και ήμαστε ακόμα στην αρχή του Χειμώνα… Που είναι τα αντιπλημμυρικά έργα των 16,2 εκατ. Ευρώ για την Αιτ/νια που εξήγγειλε η ΠΔΕ τον Ιούλιο του 2020;; Καμία παρέμβαση προκειμένου να προληφθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, καμία πρόληψη σε επικίνδυνα σημεία όπως αυτό της γέφυρας του Λιγορέματος μεταξύ Κάτω Τραγάνας και Καινουργίου του Δήμου Αγρινίου.

Για το συγκεκριμένο σημείο οι κάτοικοι είχαν ενεργοποιηθεί, εις μάτην. Διότι πως να αντιμετωπίσουν το τέρας της γραφειοκρατίας και του εμπαιγμού;Η Περιφέρεια ή ο Δήμοςέχει αρμοδιότητα για παρεμβάσεις στις κακοτεχνίες μιας γέφυρας πάνω από το Λιγόρεμα που έπνιξε για τρίτη φορά και με τον ίδιο τρόπο την περιοχή;Έχει τόση σημασία ποιος έχει αρμοδιότητα;Την αρμοδιότητα τυπικά έχει πλέον η ΠΔΕ όμως είναι μια παρέμβαση εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου Αγρινίου που αφορά τους πολίτες του, την ζωή και τις περιουσίες τους. Συνεπώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η παθητικότητα της Δημοτικής Αρχής και ο Δήμαρχος δεν μπορεί να παραμένει θεατής και να ακολουθεί πολιτικήμετάθεσης ευθυνών.Τέσσερα ολόκληρα χρόνια αμέλειας και εγκληματικής αδράνειας με το «έργο» να επαναλαμβάνεται! Η ευθύνη για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι πολίτες ανήκει και στους δύο.

Κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή μας στις 2 Δεκεμβρίου 2017, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 και προχθές με τον «μπάλλο» ο όγκος του νερού και η ποσότητα των φερτών υλών ξεπέρασαν την ικανότητα του εν λόγω ρέματος να τα διοχετεύσει αποτελεσματικά με συνέπεια την απόφραξή του στο σημείο της προαναφερόμενης γέφυρας και την ορμητική υπερχείλιση του νερού το οποίο κάλυψε παρακείμενες κατοικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, δρόμους και έθεσε μάλιστα σε κίνδυνο και τους διερχομένους (πεζούς και οχήματα) επί της Ε.Ο. Αγρινίου – Θέρμου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εν λόγω ρέμα δεν είχε καθαριστεί όπως θα έπρεπε και επί πλέον στον τρόπο κατασκευής και τοποθέτησης σωληνώσεων, μικρών διαστάσεων, κάτωθι της εν λόγω γέφυρας, ένα έργο μιας άλλης εποχής το οποίο βρίθει κακοτεχνιών και κακού σχεδιασμού όπως διαπιστώθηκε άλλωστε και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου σε επιτόπιες αυτοψίες που διενεργήθηκαν μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Επειδή ο Χειμώνας είναι μπροστά παρίσταται ανάγκη με τη μορφή του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣάμεσης ανακατασκευής της υφιστάμενης επί της της Ε.Ο Αγρινίου – Θέρμου γέφυρας επί του ρέματος «ΛΙΓΟΡΕΜΑ» στο ύψος του ορίου μεταξύ της Κοινότητας Καινουργίου και του οικισμού Κάτω Τραγάνα της ΚοινότηταςΠαραβόλας και του έργου των υπό αυτήν σωληνώσεων, που τοποθετήθηκαν εκεί για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων και οι οποίες έχουν καλυφθεί εξωτερικά και περιμετρικά από μπετόν, διότι έχει καταστεί μη λειτουργικό και επικίνδυνο ως προς τον σκοπό κατασκευής του. Το πρόσφατο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή ανέδειξε και απέδειξε πλήρως την κακοτεχνία και την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου έργου.

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Της ΠΔΕ και του Δήμου Αγρινίου για την ανακατασκευή της ως άνω γέφυρας με τεχνικό τρόπο που θα εξασφαλίζει την ομαλή παροχέτευση των υδάτων, που θα συσσωρευτούν εκεί από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα, συχνά πλέον λόγω και της κλιματικής κρίσης, ώστε να διασφαλισθεί επιτέλους η προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους.

Για το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
“Actnow- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ”
Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ, Δικηγόρος,
π. Δήμαρχος Θεστιέων