«Έξυπνες Πόλεις» : Το smart ρουσφέτι και η σιωπή του Δήμου Αγρινίου

Την ψηφιακή του στρατηγική, που ήδη υλοποιείται, παρουσίασε ο Δήμος Αγρινίου στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση Beyond που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Δυστυχώς όμως όσο καλές κι αν είναι οι προσπάθειες του Δήμου Αγρινίου (και άλλων φυσικά δήμων) στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο πολιτικός μετασχηματισμός της χώρας αργεί πολύ ακόμη… Και αυτό γιατί, ο Δήμος Αγρινίου και άλλοι επτά δήμοι παρακάμφθηκαν, προκειμένου ο Δήμος Τρικκαίων του πρόεδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου να ενταχθεί μαζί τους 16 πρώτους σε πληθυσμό Δήμους της χώρας στο πρόγραμμα για τις “Έξυπνες Πόλεις” που θα χρηματοδοτηθεί με 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας θα πρέπει να περιμένουν το ΕΣΠΑ για να εντάξουν τις δικές τους δράσεις.

Η καταφανέστατη αδικία να προωθείται ένα Δήμος με περίπου 15.000 μικρότερο πληθυσμό από το Δήμο Αγρινίου, δικαιολογήθηκε επισήμως από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο με το μάλλον έωλο αιτιολογικό ότι για το Δήμο Τρικκαίων υπήρξε «απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι τον θεωρούν δήμο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια»… Φυσικά η Κομισιόν θέτει στα προγράμματα πάντοτε κριτήρια και δεν μοιράζει χρήματα με πολιτικές εκτιμήσεις… Πάντως για αυτό το ρουσφέτι στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ από τη Δημοτική Αρχή Αγρινίου μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια τουλάχιστον αντίδραση, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει δείξει την ενόχλησή της για τις συγκρίσεις με τα Τρίκαλα… Τουταντίον ο Δήμαρχος Αγρινίου στη Θεσσαλονίκη απόλαυσε και το φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον Δ. Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Θ. Λιβάνιο.

Και δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που ο Δήμος Αγρινίου δεν αντιδρά στις αλλαγές κριτηρίων για την κατανομή των πόρων είτε εθνικών, είτε ευρωπαϊκών. Για παράδειγμα, αν η Λαϊκή Συσπείρωση δεν αναδείκνυε το θέμα, δεν θα μαθαίναμε ποτέ ότι ο Δήμος Αγρινίου στις έκτακτες χρηματοδότησεις που δόθηκαν στους Δήμους της χώρας, λόγω covid-19, έλαβε 26,5% λιγότερους πόρους σε σχέση με τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ…