Aποχετευτικό Παναιτωλίου – Καινούργιου : Έκτη… παράταση στο πολύπαθο έργο

Μια ακόμη, την έκτη κατά σειρά παράταση έλαβε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το πολύπαθο έργο του αποχετευτικού της Δημοτικής Ενότητας Θεστίεων.

Το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2010, από τον πρώην δήμο Θεστιέων, ωστόσο η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε στα μέσα του 2016, καθώς ανέκυψαν διάφορες νομικές εμπλοκές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις δικαστικές διαμάχες των συμμετεχόντων εργολάβων στο διαγωνισμό του έργου. Ενώ καθυστερήσεις υπήρξαν και στην «μετάβαση» του έργου στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία «ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ – Κ/Ξ Γ.Θ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ – ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ» και το ποσό της αρχικής σύμβασης ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ.

Προσωρινά έκπτωπτος ο ανάδοχος, αλλά επανήλθε με απόφαση του Υπ. Υποδομών

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εκτιμώντας διάφορες αιτίες καθυστέρησης στην εκτέλεση των εργασιών, όπως τον κυκλοφοριακό φόρτο κατά τη θερινή περίοδο στην επαρχιακό οδό εντός του αστικού ιστού, τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και το lockdown, τη μη δυνατότητα εκτέλεση εργασιών στο χώρο του αντλιοστασίου, λόγω προβλημάτων ιδιοκτησίας του χώρου, εκτιμά πλέον ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί και δίνει παράταση έως τις 30-9-2022.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική προθεσμία περαίωσης του έργου ήταν στα μέσα του 2018, ενώ στα τέλη του 2020 μετά από τέσσερις παρατάσεις, ο ανάδοχος κυρήχθηκε έκπτωτος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όμως η ένστασή του στο Υπουργείο Υποδομών δικαιώθηκε με το σκεπτικό ότι «…ο ανάδοχος μεν ξεκίνησε να εκτελεί εργασίες συντήρησης και αποκαταστάσεων σε χρόνο μεταγενέστερο της προθεσμίας στην ειδική πρόσκληση και οι οποίες δεν περαιώθηκαν εντός του χρόνου που τάσσει ο νόμος για την έκδοση απόφασης έκπτωσης, πλην όμως σήμερα έχει προβεί σε πλήρη αποκατάσταση των ορυγμάτων ευθύνης του (πλήρη ασφαλτόστρωση) και έχει επί της ουσίας αρθεί κάθε αιτία εκπτώσεως…»

Καθυστέρηση στη συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία

Η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου είναι βέβαια προβληματική από μόνη της. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικισμοί του Παναιτωλίου και του Καινούργιου εντάσσονται στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των λυμάτων και στην κατηγορία εκείνων των οικισμών, που ακριβώς επειδή δεν έχουν ολοκληρώσει τα αποχετευτικά τους δίκτυα, δεν βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων». Πράγμα, που βεβαίως συμβαίνει με δεκάδες άλλους ανά τη χώρα και εξ΄αυτού η Ελλάδα απειλείται με επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι προβλέπει το έργο

Κατασκευάζεται το υπολειπόμενο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας Καινούργιο και Παναιτώλιο συνολικού μήκους 33.300 μμ, 3 αντλιοστάσια (ένα στο Καινούργιο και δύο στο Παναιτώλιο) και ο καταθλιπτικός αγωγός ΚΑ1 μήκους 5.939 μμ που μεταφέρει το σύνολο των λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο Α/Σ Α1 στο Παναιτώλιο μέχρι τον υφιστάμενο κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Αγρινίου.