Αυτοψία της Μενδώνη στο Ξενοκράτειο – Τις επόμενες εβδομάδες το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Λίνα Μενδώνη, Ολυμπία Βικάτου στο Ξενοκράτειο

​Αυτοψία στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, το οποίο αποδίδεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία σήμερα το πρωί εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση της πόλης.

Το έργο της αποκατάστασης του «Ξενοκράτειου Παρθεναγωγείου», προϋπολογισμού 2.257.950€ και της οργάνωσης των μόνιμων συλλογών του χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-ΕΣΠΑ 2014-2020» και ανήκει στο Στρατηγικό Σχέδιο Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Το κτήριο του Ξενοκρατείου αποκαταστάθηκε υποδειγματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να φιλοξενήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μεσολογγίου και αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Είναι εμφανής η συστηματική δουλειά που έχει γίνει από την πλευρά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τις επόμενες εβδομάδες το Μουσείο αποδίδεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Μεσολογγίου, προκειμένου να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για την ιστορική πόλη. Οι ψηφιακές εφαρμογές στο “Ξενοκράτειο” συνδέουν τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής με την Επανάσταση του 1821 και την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων το 1826. Η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελούσε καθολικό αίτημα των κατοίκων και των φορέων του Μεσολογγίου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, με την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ξενοκράτειο, τιμά την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1821».

Στο Μουσείο ήδη έχουν τοποθετηθεί οι προθήκες που φιλοξενούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από τις ανασκαφές που έγιναν κατά την κατασκευή της Ιόνιας Οδού. Το «Ξενοκράτειο», ως κεντρικό μουσείο στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, θα φιλοξενεί περί τα 1.200 ευρήματα από όλη την περιοχή, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα.

Η Λίνα Μενδώνη στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Βυρώνειο κτήριο, όπου στεγάζονται η Βιβλιοθήκη και οι συλλογές της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Την Υπουργό συνόδευσαν στην αυτοψία στο «Ξενοκράτειο» και στην επίσκεψή ​της στο Μεσολόγγι, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ολυμπία Βικάτου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.