Στα 62 εκατ. οι χρηματοδοτήσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Αιτωλοακαρνανία

Χρηματοδοτήσεις 510 εκατ. ευρώ, από τα 8 δισεκατομμύρια συνολικά, έχει διαθέσει στις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το διάστημα που το επιχειρείν μαστίζονταν από το παρατεταμένο lockdown και την τεράστια έλλειψη ρευστότητας. Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, μιλώντας στη συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα.

Παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην κάλυψη ενός μεγάλου χρηματοδοτικού κενού στην ελληνική οικονομία, διευκολύνοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης που είχαν διακοπεί, η Αθ. Χατζηπέτρου ανέφερε ότι η Τράπεζα από την έναρξη της πανδημίας έχει διαθέσει 34.000 δάνεια αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί τα 7,8 δις ευρώ που συνέβαλλαν στη δημιουργία 15.600 θέσεων εργασίας.

Στη Δυτική Ελλάδα, οι χορηγήσεις της Τράπεζας αντιπροσωπεύουν το 3% του συνόλου, δηλαδή ποσό 240 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 92% έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω αυτής της χρηματοδότησης εκτιμάται ότι συνολικά στηρίχθηκαν 4.100 θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα η Αιτωλοακαρνανία έχει απορροφήσει το 26% των χρηματοδοτήσεων, δηλαδή περί τα 62 εκατ. ευρώ, στην Αχαΐα έχει κατευθυνθεί το 56% των χρηματοδοτήσεων, ενώ το 18% στην Ηλεία. Ο κλάδος που επωφελήθηκε περισσότερο στην περιοχή είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς έλαβε το 48,6% των χορηγήσεων, έναντι 24% της μεταποίησης και 6% της γεωργίας, κ.ά.