Νοσοκομείου Αγρινίου : Ποια είναι η θνητότητα της κλινικής Covid;

Τρεις νεκροί σε ένα βράδυ στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου

Η πορεία της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία δεν αποτυπώνεται μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων, που εντοπίζονται καθημερινά. Αποτυπώνεται δυστυχώς και με το «σκληρό δείκτη» των θανόντων από τις επιπλοκές του covid. Tα ξημερώματα της Τετάρτης 17/11 τρεις από τους νοσηλευόμενους στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου κατέληξαν. Πρόκειται για ένα ακόμη συμβάν που επιβεβαιώνει πως η θνητότητα συνολικά στη χώρα αυξάνεται και εδώ φυσικά παίζει κάποιο ρόλο το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων νοσούν είναι ανεμβολίαστοι.

Ως γνωστόν στο Αγρίνιο δεν λειτουργεί ΜΕΘ Covid, αλλά η ΜΕΘ έχει επαναλειτουργήσει από το Σεπτέμβριο καλύπτοντας περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας. Μετά όμως από τη ΜΕΘ Covid φαίνεται ότι τίθεται ένα ερώτημα και για τη θνητότητα της κλινικής covid. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ο κυβερνητικός βουλευτής Μάριος Σαλμάς επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το ποσοστό θνητότητας στην απλή κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου ήταν εκείνη την περιόδο 17,2%, καθώς από τους 580 που νοσηλεύτηκαν έχασαν τη ζωή τους 61 και μάλιστα την ίδια ώρα εποχή σε άλλα νοσοκομεία το ποσοστό θνητότητας φαίνεται ότι διαμορφώνονταν κάτω από 5%.

Ωστόσο στο ερώτημα πως κάποιος πεθαίνει στην απλή κλινική covid το ΑγρίνιοCulture.gr συνάντησε τη «δυσκολία» υγειονομικών της περιοχής να κάνουν μια εκτίμηση και μάλιστα δημόσια, προφανώς λόγω του σάλου και των ποικίλων εκτιμήσεων, που είχε προκαλέσει το απόλυτο ποσοστό θνητότητας της ΜΕΘ covid του Νοσοκομείο Αγρινίου την περασμένη άνοιξη.

Ωστόσο καθώς πρόκειται για ανεμβολίαστους, μια γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μιλάμε για ασθενείς που φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία, όταν δηλαδή η κατάστασή τους έχει επιβαρυνθεί αρκετά. Εξάλλου αυτή σε γενικές γραμμές είναι η εκτίμηση και για το μικρό αριθμό των εξιτηρίων στις ΜΕΘ όλης της χώρας από την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ μόνο 3.419 ασθενείς, πράγμα που εξηγείται από την πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου της χώρας, από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασθενών που καταλήγουν στις ΜΕΘ πέρα από τα υποκείμενα νοσήματα, την ηλικία και το γεγονός ότι είναι ανεμβολίαστοι (ως επί το πλείστον), εισάγονται σε ΜΕΘ σχεδόν όταν η κατάστασή τους γίνεται μη αναστρέψιμη. Αρκούν όμως τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στην Αιτωλοακαρνανία για να εξήγησουν πλήρως την όποια θνητότητα υπάρχει; Το ερώτημα αυτό παραμένει αναπάντητο.

Σε κάθε περίπτωση η θνητότητα συνολικά στην Ελλάδα είναι αυξημένη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και του ECDC. Από την περασμένη άνοιξη συγκεκριμένα η θνητότητα να “τρέχει” με υψηλότερους ρυθμούς στην Ελλάδα, απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά θνησιμότητας τον Μάρτιο ήταν 16% στην Ελλάδα, έναντι 10% στην Ε.Ε., τον Απρίλιο ανέβηκε σε 24% έναντι 20% στην Ε.Ε., τον Μάιο μειώθηκε στο 22% και έφτασε την 4η θέση στην Ε.Ε. με τον μέσο κοινοτικό όρο να φτάνει το 9,5%, για να καταλήξει στο 17,5% τον Ιούνιο, καταλαμβάνοντας την 2η θέση στην Ε.Ε., της οποίας ο μέσος όρος μειώθηκε στο 6% περίπου.