Η «καύσιμη ύλη» για γενικότερο πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Αιτωλοακαρνανία

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η Αιτωλοακαρνανία υπερηφανεύονταν για το γεγονός ότι πολύ έγκαιρα και νωρίτερα σε σχέση άλλες περιοχές κατάφερε να δημιουργήσει τέσσερις ΧΥΤΑ και να μην έχει πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα τελευταία χρόνια οι ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας έχουν γίνει χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων από γειτονικές περιοχές, όπως η Πάτρα, το Αίγιο, ο Πύργος, η Λευκάδα, ακόμη από την Κέρκυρα.

Είτε με κυβερνητικό «εντέλλεσθε», είτε όχι στην Αιτωλοακαρνανία έχουν έρθει δεκάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων από όμορες περιοχές. Εντελώς ενδεικτικά θυμίζουμε ότι την περίοδο 2015-16 9.500 τόνοι σκουπιδιών από τον Πύργο και 2.000 τόνοι από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ήρθαν στην Αιτωλοακαρνανία με κυβερνητικό «εντέλλεσθε», νωρίτερα μικρότερες ποσότητες απορριμμάτων από τον Πύργο είχαν έρθει ως ένδειξη αλληλεγγύης με τη συναίνεση των Δήμων της περιοχής. Το 2018 πάλι με κυβερνητικό “εντέλλεσθε” 12.000 τόνοι σκουπιδιών από το Αίγιο ήρθαν στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόσφατα με νέα κυβερνητική εντολή ο ΧΥΤΑ Παλαίρου υποχρεώνεται να πάρει 20.000 τόνους σκουπιδιών από την Κέρκυρα, ενώ ήδη η «συνεργασία» Λευκάδας – Βόνιτσας φέρνει κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες ακόμη τόνους απορριμμάτων από το γειτονικό νησί.

Τώρα προέκυψε και η μεταφορά απορριμμάτων σε επίπεδο νομού, καθώς ο προβληματικός ΧΥΤΑ Μεσολογγίου με την πρόσφατη φωτιά «έσκασε»… Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια δεν ήταν τόσο η φωτιά αυτή καθαυτή, όσο το γεγονός ότι η επί πολλά χρόνια η προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου συνεχίζονταν χωρίς κανείς εμπλεκόμενος (Υπουργείο, Αποκεντρωμένη, Περιφέρεια) να μπορέσει να επιβάλλει στο Δήμο Μεσολογγίου να επαναφέρει το ΧΥΤΑ στη νόμιμη και περιβαλλοντικά ορθή λειτουργία του. Πλέον με όσα συμβαίνουν στο Μεσολόγγι και από το δημόσιο διάλογο που υπάρχει ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή, την αντιπολίτευση, αλλά και το Σωματείο των Εργαζομένων, προκύπτει ότι δυστυχώς θα αργήσει ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου να επανέλθει στη νόμιμη λειτουργία του.

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που πρόκειται να δημιουργηθούν στους ΧΥΤΑ Στράτου και Ναυπάκτου έχουν καθυστερήσει να δημοπρατηθούν, ενώ ακόμη περισσότερο έχει καθυστερήσει να λειτουργήσει το ενιαίο νομικό πρόσωπο, που βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της Αιτωλοακαρνανίας. Και αυτό γιατί ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας επιμένει να θέλει να κάνει συνδιαχείριση με τη Λευκάδα και αρνείται να εγκρίνει στη συστατική πράξη του νέου φορέα. Αυτή η ιστορία όμως «σέρνεται» εδώ και δύο χρόνια με αποτέλεσμα, ενώ άλλες σε άλλες περιοχές της χώρας και η κατασκευή των νέων εργοστασίων να έχει προχωρήσει και η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία με το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, με τον ενιαίο φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων να μην έχει προχωρήσει, με τις κόντρες μεταξύ αυτοδιοικητικών να υποβόσκουν ανά πάσα στιγμή, έχει δημιουργηθεί η «καύσιμη ύλη» για να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα.