Κλοπή ΦΠΑ αντί αύξησης δαπανών 60% για Παιδεία

H χώρα με τη μεγαλύτερη κλοπή ΦΠΑ στην Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, οι απώλειες ΦΠΑ το 2019 ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ

Απώλειες ύψους 5,3 δισ. ευρώ κατέγραψε η χώρα μας από τον ΦΠΑ το 2019, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία, ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης κρατάει τα σκήπτρα εδώ και αρκετά χρόνια. Εάν η κυβέρνηση κατάφερνε να περιορίσει τις απώλειες στα επίπεδα της Πορτογαλίας (στο 7,9% αντί για 25,8% επί των προσδοκώμενων εσόδων του φόρου) θα μπορούσε: να αυξήσει κατά σχεδόν 60% τις δαπάνες για την εκπαίδευση ή κατά 30% τις δαπάνες για την υγεία ή να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό για την άμυνα ή να αυξήσει κατά 30% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι ενδεικτική η αναφορά που γίνεται στη μελέτη και συγκεκριμένα τονίζεται πως η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στις κρατικές δαπάνες για δημόσια αγαθά και υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτόμαστε όλες και όλοι, όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι μεταφορές. Ο χαμένος ΦΠΑ θα μπορούσε επίσης να έχει αποδειχθεί επωφελής τη στιγμή που τα κράτη-μέλη προσπαθούν να καλύψουν το χρέος που προέκυψε από την πανδημία της COVID-19 ή να αυξήσουν τη χρηματοδότηση μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ στην Ελλάδα παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια, κάτι που δείχνει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Ωστόσο, η υποχρεωτική τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, όπως εκτιμούν στελέχη της ΑΑΔΕ, είναι πολύ πιθανό να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές, κυρίως να εντοπίσει και να σταματήσει απάτες στις επιστροφές ΦΠΑ.

πηγή : kathimerini.gr