Καπναποθήκες Ηλίου: Ο άλλοτε καταληψίας Δήμος Αγρινίου σήμερα επικαλείται τη νομιμότητα

Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό ο Δήμος Αγρινίου, ως νομικό πρόσωπο, που είναι καταδικασμένος από τη Δικαιοσύνη ως καταληψίας και καταπατητής, επανέρχεται στην οδό της νομιμότητας. Γιατί, στην περίπτωση των ετοιμόρροπων Καπναποθηκών Ηλίου, ο Δήμαρχος Αγρινίου όταν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου είπε ότι είναι παράνομο ο Δήμος Αγρινίου να κατεδαφίσει ένα κτίριο που δεν του ανήκει και είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, είχε δίκιο.

Όμως ο Δήμος Αγρινίου ήταν που από τη δεκαετία του 1980 άρχισε να χρησιμοποιεί το κτίριο των Καπναποθηκών Ηλιού, που δεν ήταν δικό του, ως αποθήκη για το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, ενώ επίσης παράνομα είχε παραχωρήσει (!) το παρακείμενο οικόπεδο, μέρος και αυτό του κληροδοτήματος Ηλιού, στο Υπουργείο Πρόνοιας για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού. Για αυτές τις παράνομες πράξεις, την εποχή που υπήρχαν ακόμη κάποια ψήγματα σοβαρότητας στο Κράτος, το Υπουργείο Οικονομικών έσυρε στα δικαστήρια τα Δήμο Αγρινίου, με αποτελέσμα να καταδικαστεί και να καλείται να καταβάλλει ποσό της τάξης των 35.000 συν τους νόμιμους τόκους στο ανύπαρκτο Ίδρυμα του κληροδοτήματος Ηλιού. Τα χρήματα αυτά ο Δήμος Αγρινίου μπορεί να μην κατάφερε… να τα καταβάλλει στο ανύπαρκτο Ίδρυμα, ωστόσο επειδή η καταδικαστική απόφαση ισχύει στο ακέραιο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγρινίου πρότεινε πρόσφατα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Καπναποθηκών Ηλιού, να καταβάλλει το επιδικασθέν πόσο σε κοινωφελές ίδρυμα, αναλόγου ύφης με τη διάθεση του διαθέτη.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, όσο στέκει έστω και μισός τοίχος των Καπναποθηκών Ηλιού, ο Δήμος Αγρινίου να πληρώσει αυτά τα χρήματα, επειδή κάποτε κάποιοι στη διοίκηση του Δήμου Αγρινίου αποφάσισαν να παρανομήσουν… Σήμερα, που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες από το ετοιμόρροπο κτίριο, ο Δήμος Αγρινίου δεν μπορεί να παρανομήσει και να κατεδαφίστει το κτίριο… Είναι και αυτό ένα κομμάτι αυτής της τραγελαφικής ιστορίας. Ο Δήμος Αγρινίου να επικαλείται τη νομιμότητα για να… μην προστατεύσει περιουσίες και ζωές, δεν είχε όμως την ίδια ευαισθησία με τη νομιμότητα για να προστατεύσει τα χρήματα των φορολογούμενων δημοτών…