Νέα έκκληση από τη «Συμμαχία για το Μέλλον» για τη ΔΕΥΑΜ και την Ενεργειακή Κοινότητα

Προτάσεις για την ενεργειακή κρίση που πλήττει όχι μόνο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και ανατρέπει τα οικονομικά δεδομένα των Ο.Τ.Α. και των Δ.Ε.Υ.Α. καταθέτει η παράταξη «Συμμαχία για το Μέλλον» του Π. Σκαρμούτσου. Ωστόσο στην ανακοίνωσή της βρίσκει την ευκαιρία να επαναλάβει την «έκκληση στην δημοτική αρχή να επανεξετάσει την ένταξη της ΔΕΥΑΜ στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας».

«Η εμμονή του Δημάρχου να αφήνει εκτεθειμένη την ΔΕΥΑΜ, στις τεράστιες αυξήσεις του ρεύματος, που φαλκιδεύουν την οικονομική της κατάσταση και θα ρίξουν όλη την αύξηση του κόστους στους δημότες, είναι απαράδεκτη, ακατανόητη και υποκρύπτει άλλου είδους σκέψεις, για τις οποίες αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσετε» αναφέρει η «Συμμαχία για το Μέλλον» εκτιμώντας παράλληλα ότι «στην Ενεργειακή Κοινότητα του δήμου, η οποία ιδρύθηκε με λάθος τρόπο και δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ποτέ, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις ώστε να γίνει λειτουργική, διότι σύντομα έρχονται νέα προγράμματα και θα πρέπει να μας βρουν έτοιμους»

Γενικότερα η «Συμμαχία για το Μέλλον» για ενεργειακό κόστος προτείνει :
Υπαγωγή των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και συμπερίληψη τους στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.
Μείωση του ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%, ούτως ώστε να μην μετακινηθεί το λειτουργικό κόστος στους καταναλωτές.
Η τιμή του ρεύματος για καταναλώσεις άρδευσης να είναι αντίστοιχες με τα τιμολόγια των ΤΟΕΒ.
Ουσιαστικά κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, όπως αυτές θεσπίζονται μέσω του Νόμου 4513/2018, με θεσμικές αλλαγές που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την αδειοδότηση και σύνδεση τους με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Εφαρμογή των κανόνων ίσης μεταχείρισης για όλους τους χρήστες αρδευτικού ύδατος σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 2295/26.6.2013 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπ’ αριθ. 110646/15.10.2013 έγγραφο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Η πρόβλεψη και η υλοποίηση άμεσα χρηματοδοτικών εργαλείων κάνοντας χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τέτοιων εγχειρημάτων με ευνοϊκούς όρους, χρήζει άμεσης διευθέτησης.
Τέλος, η έκτακτη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. αποτελεί μονόδρομο για να αντιμετωπίσουν μέρος των επιβαρύνσεων που προκύπτουν και από την ενεργειακή κρίση.