Ημερολόγια της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για το 2022

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
Με την αφιέρωσή τους στην επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), κυκλοφόρησαν από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τα Ημερολόγια (Τσέπης και Τοίχου) για το έτος 2022.

Στο προλογικό του σημείωμα, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς, έγραφε: «Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι ήττα για την Ελλάδα. Είναι ηρωισμός και δόξα για τους πατέρες μας, όμως έφερε πόνο, θλίψι, σφαγιασμό και μαρτύρια πολυώδυνα στους Έλληνες. Σε όλους τους αγώνες των Ελλήνων της Μικρασιατικής Καταστροφής η Ορθόδοξος Εκκλησία μας υπήρξε στυλοβάτης για τη διαφύλαξη της ελληνικής ταυτότητας, για την πνευματική και υλική ζωή του λαού μας, για την διάσωση των αιωνίων θησαυρών της φυλής μας …Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι κατασκεύασμα και παραμύθι, όπως τολμούν να μιλήσουν κάποιοι ηθελημένα ανιστόρητοι, αλλά είναι σφαγιασμός, κατακρεούργημα, ηθελημένος αφανισμός των Ορθοδόξων Ελλήνων».

Ο μακαριστός Μητροπολίτης επεσήμανε μάλιστα πως «εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, μη λησμονήσουμε ποτέ τη φρικιαστική καταστροφή που δέχτηκαν και έζησαν οι αδελφοί μας Έλληνες, στη Μικρά Ασία το 1922. Όπως εκείνοι πίστευαν πολύ και γνήσια στην Ορθόδοξη πίστη, όπως αγάπησαν την πατρίδα μας και τη Ρωμιοσύνη με θυσιαστική αγάπη, έτσι κι εμείς ας αφήσουμε την αδιαφορία και την υλιστική ζωή μας, ας αναβαπτισθούμε μέσα στη ζωή τους και τη θυσία τους».

Στο Ημερολόγιο Τσέπης παρουσιάζεται μια σύντομη καταγραφή των ιστορικών γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την Μικρασιατική Καταστροφή. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί η αναφορά στην προσωπικότητα και στο φρικτό μαρτύριο του αγίου Χρυσοστόμου, επισκόπου Σμύρνης. Επίσης οι αναγνώστες θα βρουν στις σελίδες του, τις απαραίτητες πληροφορίες και τα τηλέφωνα των διοικητικών και ποιμαντικών υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο Ημερολόγιο Τοίχου γίνεται αναφορά στην θυσία και την προσφορά του ιερού Κλήρου. Παρουσιάζονται τα πορτρέτα και τα βιογραφικά σημειώματα των Αρχιερέων της Μικράς Ασίας. Γίνεται αναφορά στους Ιερούς Ναούς της Σμύρνης και σε άλλα στοιχεία που μαρτυρούν την συμβολή της Εκκλησίας στην ενίσχυση του ηθικού των μαρτύρων της Ιωνικής γης. Ο ημεροδείκτης που το συνοδεύει περιλαμβάνει τις τοπικές εορτές και πανηγύρεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να προμηθευθούν και τα δύο Ημερολόγια από τους Ενοριακούς Ναούς, σε όλη την Ιερά Μητρόπολη.

Οφείλουμε, με την ευκαιρία αυτής της ανακοινώσεως, να διορθώσουμε μια αβλεψία που υπήρξε στο ημερολόγιο τσέπης: Στις σελίδες 87 και 89, όπου καταχωρείται το τραγούδι «Στου Βοσπόρου τ’ Αγιονέρια», παρουσιάζεται λανθασμένα ως “παραδοσιακό”, ενώ ο δημιουργός του (σε στίχο και μουσική) είναι ο αείμνηστος μουσικοδιδάσκαλος – πρωτοψάλτης Γεράσιμος Πρεβεζιάνος. Παρά την από καθήκον μας αναγκαία αυτή αναφορά μας στον εξ Αγρινίου μακαριστό Γεράσιμο Πρεβεζιάνο, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας θεωρεί ιδιαιτέρα τιμή που δόθηκε η ευκαιρία, έστω και με αυτόν τον τρόπο, να μνημονευθεί το όνομά του και να εκφρασθεί η ευγνωμοσύνη όλων για την πολύπλευρη προσφορά του στην τοπική Εκκλησία.