Ολοκληρώνεται με δεύτερη εργολαβία η αστική ανάπλαση της Βόνιτσας

Υπογράφηκε από το Δήμαρχο Γ. Αποστολάκη η σύμβαση έργου «Αστική ανάπλαση και ανάπτυξη ιστορικών τόπων και τουριστικού κέντρου Βόνιτσας» προϋπολογισμού 827.000 ευρώ

Το έργο αφορά τις εργασίες που προβλέπεται να γίνουν για την ανάπλαση της υπάρχουσας διαδρομής που θα περιλαμβάνει πλακοστρώσεις, φωτισμό, θέσεις πρόσδεσης σκαφών ,παγκάκια ,κ.λ.π και η οποία εκτείνεται από το αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών αναψυχής μέχρι το λιμανάκι της Χώρας στη Βόνιτσα.

Με την ανάπλαση αυτή αναδεικνύεται μια διαδρομή που συνδέει:
• Την παραδοσιακή προκυμαία και τα ιστορικά μνημεία του τόπου.
• Το Κάστρο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Βυζαντινό Μνημείο και τον Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,ο οποίος βρίσκεται εντός της περιοχής Χώρας και αποτελεί το τέρμα της προτεινόμενης ανάπλασης.
• Την Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και θα συνδεθεί με τους προαναφερθέντες ιστορικούς τόπους με την κατασκευή της Ξύλινης Πεζογέφυρας ( έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος ) ,που αποτελεί αντικείμενο άλλου έργου.
• Το νέο τουριστικό καταφύγιο σκαφών που πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα.

Με την κατασκευή του έργου αυτού , αλλά και με το υπάρχον παραλιακό μέτωπο της πόλης, ενοποιούνται δύο τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους:
• Ο Λόφος και το Φρούριο της Βόνιτσας που βρίσκεται πάνω από την περιοχή του έργου.
• Το Νησάκι Κουκουμίτσα στην ανατολική είσοδο της πόλης της Βόνιτσας καθώς θα δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή διαδρομή που θα καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο.

Το έργο αυτό θα είναι ένα σημείο αναφοράς και έχει στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και του τρόπου ζωής των κατοίκων, την προσέλκυση επισκεπτών, την ανάδειξη του πλούσιου φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Η διαμόρφωση αυτή θα λειτουργήσει επικουρικά στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου και του εμπορικού, παραδοσιακού τμήματος της πόλης. Πρόκειται για ένα έργο που θα κατευθύνεται από όρους κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και οι ρυθμίσεις αποτέλεσαν προτεραιότητα σε όλες τις επιλογές της μελέτης, στα υλικά, στις διαστασιολογήσεις και γενικότερα στην επίλυση της πολυεπίπεδης σχέσης του περιβάλλοντος με τον άνθρωποκάτοικο και τις ανάγκες του. Για τους παραπάνω λόγους δημιουργείται ποδηλατόδρομος που θα ακολουθεί τη διαδρομή σε όλο το μήκος της επέμβασης και θα συνεχίζει στο δρόμο της Χώρας ώστε να συνδεθεί με το υπόλοιπο δίκτυο κατά μήκος του ιστορικού κέντρου, κάνοντας τη χρήση του ποδηλάτου ακόμα πιο φιλική για τον κάτοικο αλλά και τους επισκέπτες.

Το εν λόγω έργο θα αποτελέσει τη συνέχεια του έργου που ήδη ολοκληρώνεται και περιλαμβάνει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και του ιστορικού κέντρου της Βόνιτσας.