Κ. Λύρος : Έχω κάνει γαϊδουρινή υπομονή με το Γ. Παπαναστασίου

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου.

Ωστόσο, όπως αναμένονταν δεν πάρθηκε κάποια απόφαση, καθώς για το θέμα αυτό η μείζονα αντιπολίτευση και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, που την προηγούμενη εβδομάδα απείχαν από την έκτακτη συνεδρίαση που προκάλεσε η δημοτική αρχή για το θέμα με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί απαρτία, δεν συναίνεσαν στο αίτημα του Δημάρχου Κ. Λύρου να εκδοθεί ένα ψήφισμα υπέρ της απόφασης του Κ. Σκρέκα για μεταφορά 3.000 τόνων απορριμμάτων από το Μεσολόγγι στο ΧΥΤΑ Στράτου.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν πως ένα τέτοιο ψήφισμα θα ήταν ουσιαστικά μια καταδίκη του Δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, που αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση επικαλούμενος λόγους βιωσιμότητας του ΧΥΤΑ Στράτου. Χαρακτηρίστηκε λοιπόν από την αντιπολίτευση ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα μια τέτοια απόφαση.

Η αντίδραση του Κ. Λύρου στη στάση της αντιπολίτευσης ήταν ότι «κάποιοι φοβούνται να στεναχωρήσουν τους γείτονες». Θύμισε μάλιστα ότι οι ίδιοι στο δημοτικό συμβούλιο ζητούσαν να παρθεί απόφαση για διάθεση απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ και στο ΧΥΤΑ Στράτου και τώρα που υπάρχει η υπουργική απόφαση δεν επιμένουν στην εφαρμογή της.

Η κριτική της αντιπολίτευσης ήταν ότι ο Δήμαρχος δεν έχει εφαρμόσει την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που περιέγραφε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς επίσης και το γεγονός ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει συνεννόηση με το Δήμο Αγρινίου πριν επιδιωχθεί η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος. «Πρέπει να χτίζουμε γέφυρες με τους όμορους δήμους» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αγγ. Κότσαλος.

Απαντώντας ο Δήμαρχος Κ. Λύρος διέψευσε τα περί μη συνεννόησης με το Γ. Παπαναστασίου. «Έχω κάνει αλλεπάλληλες επαφές με το Γ. Παπαναστασίου και προφορικά και τηλεφωνικά και μέσω επιστολών και γαϊδουρινή υπομονή μαζί του» είπε χαρακτηριστικά με οργισμένο ύφος ο Κ. Λύρος.