H διπλωματική παρέμβαση Παπαναστασίου στα εκκλησιαστικά και το ζήτημα των Μητροπόλεων

Mε πανέξυπνο και διπλωματικό τρόπο ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, εμμέσως πλην σαφώς παρένεβη στο ζήτημα περί αλλαγή των ορίων των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας και δημιουργία Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο.

Μιλώντας στην εκκλησιαστικού περιεχομένου ιστοσελίδα dogma.gr αρκέστηκε απλώς να συμφωνήσει με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος. “Συμφωνώ μαζί του” είπε “ως προς την αναφορά ότι το Αγρίνιο, με πληθυσμό 100.000 κατοίκους, είναι ο μοναδικός δήμος τέτοιου μεγέθους που δεν αποτελεί έδρα Μητρόπολης”.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν είπε για παράδειγμα “ζητώ να δημιουργηθεί Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο” γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πρωτοφανές ως ωμή παρέμβαση σε θέματα που από το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας ορίζονται ως αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Εξάλλου, όπως λέμε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο για τα του Κράτους π.χ. για την εξωτερική, τη φορολογική ή π.χ. την ενεργειακή πολιτική της χώρας, με την ίδια ακριβώς λογική και οι πολιτικοί δεν πρέπει να εκφράζουν απόψεις για αμιγώς εκκλησιαστικά θέματα.

Το “συμφωνώ με τον Ιερόθεο” δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι παρέμβαση στα της Εκκλησίας, όμως ο Δήμαρχος Αγρινίου με αριστοτεχνικό τρόπο παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Ιερόθεος είπε και άλλα πράγματα όπως ότι το Μεσολόγγι δεν μπορεί να χάσει την έδρα ή ότι η Μητρόπολη Ναυπάκτου έχει την μεγαλύτερη ιστορικότητα. H παρέμβαση λοιπόν μπορεί να είναι ωμή, αλλά ο δήμαρχος Αγρινίου πήρε ξεκαθάρα θέση στο ζήτημα που ανακύπτει.