Βάζει μπρος η Περιφέρεια για την πιστοποίηση προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ

Αθερίνα Τριχωνίδας, γραβιέρα Αμφιλοχίας και ελιά Καλαμών στο προσκήνιο

Τη φιλοδοξία το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022 να έχει ολοκληρώσει τους φακέλους για 10 αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, με απώτερο σκοπό να ενταχθούν σε καθεστώς Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων, έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επτά προϊόντα που παράγονται στην Αιτωλοακαρνανία και παρά την αναγνωρισμένη τους αξία σε τοπικό επίπεδο, χωρίς τις ανάλογες πιστοποιήσεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσουν στους παραγωγούς την προστιθέμενη αξία, που έχουν λόγω της ποιότητάς τους. Η Αθερίνα Τριχωνίδας, η παστή λίγδα Μεσολογγίου, η γραβιέρα Αμφιλοχίας, η μαλαγουζιά Αιτωλοακαρνανίας, το αρνάκι Ξηρομέρου, το τυρί τσαλαφούτι Αιτωλοακαρνανίας και η Ελιά ποικιλίας Καλαμών (ως ΠΓΕ), είναι τα προϊόντα που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα διερευνήσει τις προϋποθέσεις να λάβουν το ανάλογο σήμα με τη σύνταξη του σχετικού φακέλου.

Τη χρονιά που πέρασε εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από την Περιφέρεια για δράση αυτή σχετικό κονδύλι ύψους σχεδόν 160.000 ευρώ και πλέον όπως πληροφορείται η «Σ» έρχεται η ώρα της δημοπράτησης. Η δράση αυτή μάλιστα περιλαμβάνει και την υλοποίηση των διαδικασιών καταχώρησης στα αντίστοιχα μητρώα για προϊόντα για τα οποία έχει συνταχθεί ήδη φάκελος.Συγκεκριμένα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να ενταχθούν οι φάκελοι στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ,) Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) ) και Ορεινών Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των εξής προϊόντων :
1.Πατάτα Αχαΐας,
2.Πατάτα Ηλείας,
3.Φράουλα Ηλείας,
4.Καρπούζι Ηλείας,
5.Χονδροελιά Αγρινίου,
6.Ελαιόλαδο Αχαΐας,
7.Ελαιόλαδο Ηλείας,
8.Ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας,
9.Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Αχαΐας (θυμαρίσιο, ελατόμελο, ρικόμελο κτλ),
10.Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Ηλείας (θυμαρίσιο, ελατόμελο, ρικόμελο κτλ) και
11.Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας (θυμαρίσιο, ελατόμελο, ρικόμελο κτλ).

Το κόστος αυτής τη δράσης θα είναι περίπου 120.000 ευρώ.
Το δεύτερο τμήμα αυτής της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί αφορά σε μεγάλο βαθμό προϊόντα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά γιατί μιλάμε για προϊόντα, που λίγο – πολύ όλοι, φορείς, παραγωγοί κτλ αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους, για να κατακτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι της εγχώριας αγοράς, αλλά και για να αποκτήσουν εξαγωγικό προφίλ. Έτσι λοιπόν η ένταξη των προϊόντων σε μητρώα της Ε.Ε. και η λήψη του ανάλογου σήματος, θα μπορεί να φέρει μεγαλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς και φυσικά επενδύσεις στο κομμάτι και της παραγωγής τους, αλλά και της τυποποίησής τους.

Με κόστος λοιπόν μικρότερα από 25.000 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα διερευνήσει τις προϋποθέσεις λήψης σήματος για 10 αγροτικά προϊόντα συντάσσοντας τους ανάλογους φακέλους. Τα προϊόντα αυτά είναι τα εξής :
1.Αθερίνα Τριχωνίδας (Ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας),
2. Παστή λίγδα Μεσολογγίου,
3.Γραβιέρα Αμφιλοχίας,
4.Μαλαγουζιά Αιτωλ/νιας,
5.Κατσικάκι Ερυμάνθου,
6.Αρνάκι Ξηρομέρου,
7. Παστό χοιρινό Ηλείας,
8.Καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας,
9.Τυρί τσαλαφούτι Αιτωλ/νιας και
10.Ελιά ποικιλίας Καλαμών (ως ΠΓΕ).
Με τη σύνταξη των φακέλων αυτά τα 10 προϊόντα, εφ΄όσον πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το σχετικό σήμα πιστοποίησης πρόκειται κατά περίπτωση να ενταχθούν στις κατηγορίες Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) και Ορεινών Περιοχών.