Δηλαδή Ναύπακτος και Άγιος Βλάσης θα έπρεπε να ήταν άλλος νομός ;

Μάλλον το παράκαναν στο Μεσολόγγι με το θέμα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το θέμα έθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου στην πρόσφατη συνάντησή του με το Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Ο Βορίδης δήλωσε όπως ήταν αναμενόμενο αναρμόδιος για το θέμα, ωστόσο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κ. Πασιόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως θα γίνει, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών κληθεί να καλύψει τις μισθοδοτικές ανάγκες των διοικήσεων δύο ή τριών νέων Μητροπόλεων, εάν και εφόσον προχωρήσει ο διαμελισμός της χωροταξικής δομής της σημερινής Ιεράς Μητρόπολης.

Μέχρι εδώ θα μπορούσε να πει κανείς «οk», γιατί πράγματι η δημιουργία μιας τρίτης Μητρόπολης στην Αιτωλοακαρνανία θα δημιουργούσε πρόσθετα μισθολογικά – διοικητικά κόστη. Όμως ο Κ. Πασιόπουλος εξηγώντας στο Μ.Βορίδη ότι η τοπική κοινωνία στέκεται ενάντια στη διχοτόμηση της Μητρόπολης, πήγε και ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας πως αν γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε συζητήσεις για τη διχοτόμηση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και σε διοικητικό επίπεδο.

Αυτό το «αναπόφευκτα» είναι τουλάχιστον υπερβολικό. Η Εκκλησία είναι σχεδόν… άλλο Κράτος. Τα όρια των Μητροπόλεων δεν έχουν καμία σχέση με τα όρια των δήμων ή των νομών. Υπ’ αυτή την έννοια η περιοχή που υπάγεται στη Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου θα έπρεπε να μην ανήκουν στην Αιτωλοακαρνανία.