Αγρίνιο vs Γιάννενα : Έχουμε γονιαδική προδιάθεση ή μήπως χειρότερο Νοσοκομείο;

Οι δυσανάλογα περισσότεροι θάνατοι στο Αγρίνιο σε σχέση με άλλες ισοδύναμες πληθυσμιακά πόλεις  προβληματίζουν 

Ένα χωριό σαν τη Γουριώτισσα ή το Κεφαλόβρυσο είναι οι ανθρώπινες απώλειες της Αιτωλοακαρνανίας λόγω του covid κατά το 2020 και το 2021.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή για τους θανάτους από covid ανά Δήμο, καθώς σε 341 ανέρχονται οι θάνατοι από Covid-19 το 2021 στην Αιτωλοακαρνανία και αν προσθέσει κανείς τους 47 θανάτους του 2020, τότε φτάνει στο μακάβριο λογαριασμό των 388 ανθρώπων που «χάθηκαν» από την έναρξη της πανδημίας.

Η αιτία του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων της περιοχής γενικότερα και ειδικότερα του Δήμου Αγρινίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων στην περιοχή. Ενδεχομένως όμως και σε άλλα αίτια που έχουν να κάνουν σε σχέση με το τοπικό σύστημα υγείας. Εξάλλου δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το απολύτο ρεκόρ θνητότητας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου για τους επτά περίπου μήνες που λειτούργησε ως ΜΕΘ covid. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι παρόμοιες πληθυσμιακά περιοχές με το Αγρίνιο είχαν πολύ λιγότερους θανάτους. Για παράδειγμα, οι θάνατοι στα Χανιά τη διετία της πανδημίας ήταν «μόνο» 43 και στα Γιάννενα «μόλις» 28, όταν το Αγρίνιο θρήνησε συνολικά 159 απώλειες.

Μήπως στο Αγρίνιο έχουμε γονιαδική προδιάθεση για την βαριά νόσηση από covid ή μήπως  στα Γιάννενα έχουν καλύτερο νοσοκομείο;