Νοσοκομεία Αγρινίου – Μεσολογγίου : Οι εφημερίες νομού ήρθαν βζιιιν… ξανά!

Εποχές μνημονίου ξαναζούν τα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας
Χειρουργική : Εφημερεύει στο Αγρίνιο Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και Τρίτη – Πέμπτη στο Μεσολόγγι

Eποχές μνημονίου ήρθαν ξανά στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, με βασικές κλινικές να αδυνατούν να εφημερεύσουν καθόλη τη διάρκεια του μήνα. Αντί για “απογείωση” των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Αγρινίου, που υπόσχονταν ο Διοικητής, Μ. Σερασκέρης, οδεύουμε μάλλον προς “υπογειοποίηση”…

Μετά το διαπιστώμενο χάος στα Επειγόντα του Νοσοκομείου Αγρινίου, που έχουν τεθεί “υπό επιτήρηση” και πιθανότατα να πάψει η “αυτόνομη” λειτουργία τους (στο βαθμό που τέλος πάντων αυτή επετεύχθη) πλέον μιλάμε και για εφημερίες σε επίπεδο νομού… Πράγμα που εν πολλοίς είχαμε μάθει την περίοδο 2014-2016, όταν η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου υπολειτουργούσε. Τώρα υπολειτουργούν οι χειρουργικές κλινικές και στα δύο Νοσοκομείας της Αιτωλοακαρνανίας… Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή  Αγρίνιο, Τρίτη – Πέμπτη στο Μεσολόγγι και εναλλάξ τα ΣΚ. Αυτό είναι το εφημεριακό πρόγραμμα της ντροπής για το μεγαλύτερο νομό της χώρας σε έκταση και με 200.000 πληθυσμό.

Η στροφή εμπρός… πίσω… στις εποχές του μνημονίου ήρθε σχεδόν αναγκαστικά με τα τις  αποχωρήσεις από τις χειρουργικές κλινικές δύο επικουρικών και ενός ακόμη γιατρού που συνταξιοδοτήθηκε, που κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε να αναπληρώσει έγκαιρα.

Προκειμένου να υπάρξει εφημέρευση σε επίπεδο νομού μέχρι να καλυφθούν τα κενά, αποφασίστηκε με βάση το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό των χειρουργικών κλινικών των δύο Νοσοκομείων, η χειρουργική κλινική στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου να βρίσκεται σε εφημερία νομού κάθε Τρίτη και Πέμπτη και κάθε δεύτερο και τέταρτο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας και τα άλλα Σαββατοκύριακα κάθε μήνα θα εφημερεύει η χειρουργική κλινική στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Ωστόσο η χειρουργική κλινική στο Αγρίνιο τις ημέρες που δεν θα βρίσκεται σε εφημερία νομού θα καλύπτει, με ευθύνη του Διευθυντή της, τόσο τους νοσηλευόμενους ασθενείς, όσο και τους προσερχόμενους στο ΤΕΠ ασθενείς με χειρουργικό πρόβλημα. Τα επείγοντα περιστατικά με χειρουργικό πρόβλημα μετά την αξιολόγηση και διερεύνηση τους θα διακομίζονται στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου μόνο εφόσον χρήζουν επείγοντος χειρουργείου ή νοσηλείας. Μάλιστα για αυτές τις ημέρες που δεν θα εφημερεύει η χειρουργική κλινική στο Νοσοκομείο Αγρινίου αποφασίστηκε, μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Ιατρική Υπηρεσίας, που έγινε αποδεκτή από το ΔΣ του Νοσοκομείου, τα Επείγοντα να καλύπτονται κατά το δυνατόν, μετά από συνεννόηση με το Διευθυντή της χειρουργικής από ιατρό Επιμελητή Α’ Χειρουργικής του ΤΕΠ.

Γαϊτανάκι μετακινήσεων

Προκειμένου το Νοσοκομείο Μεσολογγίου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις εφημερίες νομού που θα αναλάβει, αυτονόητο είναι πως πέραν της στελέχωσης της χειρουργικής κλινικής αντίστοιχα αυτές τις ημέρες θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του αναισθησιολογικού, του καρδιολογικού και του ακτινολογικού τμήματος του Νοσοκομείου. Μένει να το δούμε, γιατί στο παρελθόν οι εφημερίες στο Μεσολόγγι έβγαιναν με τέτοιο τρόπο, ώστε πολλά περιστατικά να διακομίζονται στο Αγρίνιο. Προς αυτή την κατεύθυνση πάντως αποφασίστηκε για κάλυψη πρωινού ωραρίου και εφημεριών η μετακίνηση στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου ιατρού Επιμελητή Β Αναισθησιολογίας από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Αγρινίου. Το συγκεκριμένο κενό με βάση την εισήγηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας θα πρέπει να καλυφθεί με την μετακίνηση στο ΤΕΠ δύο ιατρών Γενικής Ιατρικής με εμπειρία στη διαχείριση τμήματος διαλογής (τουλάχιστον ο ένας να προέρχεται από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου), για την κάλυψη της διαλογής στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αγρινίου.