Σε εκκρεμότητα το intergrated master των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος

Η «Αειφορική Γεωργία» έρχεται οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος «χάνονται»

Ως εναρκτήριο λάκτισμα για το νέο Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο θα πρέπει να θεωρηθεί η ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη το Πανεπιστήμιο Πατρών στο Αγρίνιο για την «Αειφορική Γεωργία».

Αν και η ίδρυση του νέου Τμήματος δεν θα έχει πάρει ακόμη ΦΕΚ, καθώς εκκρεμεί το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη του Πανεπιστημίου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή ημερίδα συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, λέγοντας χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί παράδειγμα στο συγκεκριμένο θέμα. Το νέο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας θα προκύψει απορροφώντας το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Στη ημερίδα συμμετείχε και εκπρόσωπος των φοιτητών του υπό συγχώνευση Τμήματος επαναλαμβάνοντας τη θέση των φοιτητών για τη διατήρηση του Τμήματός τους, αλλά και το αίτημά τους να ξεκαθαρίσει το θέμα με το intergrated master που δόθηκε στο Τμήμα πριν όμως από τη μετονομασία του σε Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Τι έχει απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας έχει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντήσει πως οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021–2022, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Ωστόσο επισημαίνεται ακόμη από το Υπουργείο ότι: α) το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμα και β) η ΕΘ.Α.Α.Ε. θα επανεξετάσει το εν λόγω αίτημα απονομής integrated master μόλις εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Πατρών, που προβλέπει τη συγχώνευση των Μηχανικών Περιβάλλοντος με το νέο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που θα λειτουργήσει κατά τα φαινόμενα την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023. Τούτου δοθέντος αν και το Υπ. Παιδείας έχει αφήσει με την απάντησή του ανοικτό κάθε ενδεχόμενο μοιάζει ίσως δύσκολο να απονεμηθεί intergrated master σε ένα εν πολλοίς υπό κατάργηση Τμήμα.

Τι λένε οι φοιτητές

Σε παρέμβασή τους οι απόφοιτοι του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και ΔΠΦΠ χαρακτήρισαν την προχθεσινή ημερίδα του Πανεπιστημίου παρωδία εκτιμώντας ότι η κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και η αντικατάσταση του από ένα υβριδικό τμήμα, βολεύει μόνο την Πρυτανεία να ιδρυθεί.
«Μάλλον η μετονομασία του τμήματος ΔΠΦΠ και η αναβάθμιση σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απέκτησαν επιτέλους οι φοιτητές οδηγούν κάποιους σε παρανοϊκές αποφάσεις στην Πάτρα, μιας και υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων». Και προσθέτουν: «Τι κάνει η κοινωνία του Αγρινίου που επιτέλους έχει ένα ισχυρό πολυτεχνικό τμήμα; Μάλλον το παρελθόν ξεχάστηκε και οδεύει με ταχύτητα στον γκρεμό με αποτέλεσμα να χάσει και τα υπόλοιπα τμήματα που έμειναν εκεί. Η απάντηση του πρύτανη περί χαμηλής βάσης προφανώς και δεν είναι επιστημονική απάντηση στο ερώτημα των φοιτητών μιας και η φημολογία ότι το τμήμα θα καταργηθεί σε συνδυασμό με την βάση του 10 καταδικάζουν το τμήμα».

Το βλέμμα στο νέο Τμήμα

Στην ημερίδα πάντως συμμετείχε και ο Πρύτανης Χρ. Μπούρας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το νέο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας θα λειτουργήσει με περισσότερα από 10 μέλη ΔΕΠ, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών ήδη έχει κατανείμει τέσσερις πρόσθετες θέσεις μελών ΔΕΠ στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.