450.000 ευρώ «μέσα» έβαλε η ενεργειακή κρίση το Δήμο Αγρινίου το πρώτο τρίμηνο

Οι δύο βασικές πτυχές της οικονομικής κρίσης που μαίνεται απασχόλησαν χθες τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, με την επικεφαλής του «Αγρίνιο Μπορείς» Χρ. Σταρακά να θέτει το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και το Π. Ζέρη από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» να ζητά ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων του Δήμου Αγρινίου λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα οικοδομικά – κατασκευαστικά υλικά.

Η Χριστίνα Σταρακά ζήτησε να υπάρξει μια αναλυτική συζήτηση επί του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση και να καταρτιστεί ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη λειτουργία του Δήμου Αγρινίου, αλλά και τρόπους αντιμετώπισής της με πρόνοια για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου ήταν θετικός στο να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα, ωστόσο υπογράμμισε ότι έτσι όπως έχει πλέον η κατάσταση δεν σχεδόν αδύνατον να προϋπολογιστούν τα αυξημένα ενεργειακά κόστη για το επόμενο διάστημα. «Φαντάζονταν κανείς ότι το κόστος της ενέργειας θα πάει τέσσερις φορές πάνω;» αναρωτήθηκε με νόημα και πρόσθεσε ότι με τα έως τώρα δεδομένα θα χρειαστούν 3 έως 4 δόσεις της ΚΑΠ για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα κόστη.

Πάντως ο Γ. Παπαναστασίου για άλλη μια φορά δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την έως τώρα ανταπόκριση του Υπουργείου Ενέργειας για τα προβλήματα που θέτει συνολικά η ΚΕΔΕ. «Από το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση» είπε χαρακτηριστικά. Από την άλλη εξέφρασε την ικανοποίηση ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο Δήμος Αγρινίου χάρις την καλή του οικονομική κατάσταση έχει ανταποκριθεί στην ενεργειακή κρίση. «Αξιοποιήσαμε πέρυσι τη δυνατότητα να μεταφέρουμε 600.000 από τα ίδια έσοδα στα ανταποδοτικά, γιατί το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ρεύματος και έτσι έχουμε μειωμένα έσοδα απέναντι στα αυξημένα κόστη» ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου και υπογράμμισε ότι η οικονομική αποτίμηση του πρώτου τριμήνου του 2021 σε σχέση με τα ενεργειακά κόστη έδειξε ότι ο Δήμος Αγρινίου «μπήκε μέσα» 450.000 ευρώ… «Είναι τραγικά τα νούμερα» σχολίασε ακόμη, ενώ απαντώντας στην πρόταση της Χρ. Σταρακά για στήριξη των ευάλωτων και εκτίμησε ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει και η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να «κρατήσουμε άμυνα»…

Γι’ αυτό σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Κράτους ιδίως σε ό, τι αφορά τις ΔΕΥΑ της χώρας. Ως γνωστόν νομικά δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιδοτηθούν οι ΔΕΥΑ από τους Δήμους και το Υπ. Εσωτερικών επεξεργάζεται μια κάποια λύση. «Να επιδοτηθεί η κιλοβατώρα στις ΔΕΥΑ, όπως έγινε και με τους φούρνους» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου.

Καμία διακοπή σε έργα του Δήμου Αγρινίου

Αναφορικά με τα έργα που εκτελούνται από το Δήμο Αγρινίου, σύμφωνα με το Δήμαρχο Αγρινίου, επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόβλημα και εκτελούνται όλα κανονικά. Εκτιμώντας ότι αυτό συμβαίνει, επειδή ο Δήμος Αγρινίου υλοποιεί έργα κυρίως μέσα από το προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ και το «Αντ. Τρίτσης» και όχι από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ωστόσο όπως ανέφερε το Υπουργείο Υποδομών έχει δώσει μια αναθεώρηση των τιμών κατά 9% για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, η οποία δεν επαρκεί για να καλύψει το κύμα των ανατιμήσεων με αποτέλεσμα ήδη σε κάποιους Δήμους, αλλά και Περιφέρειες να υπάρχουν διακοπές εργασιών. «Η λύση πρέπει να είναι οριζόντια, γιατί υπάρχει πρόβλημα και το «κενό» πρέπει να καλυφθεί από το Υπουργείο για όλη τη χώρα» ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου.