Δεν πείθουμε ότι εγκαταλείψαμε τα “πράσινα άλογα”

Οι ενεργειακοί κολοσσοί δεν τρώνε κουτόχορτο

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Όταν κάνεις ένα λάθος και το παραδέχεσαι με ειλικρίνεια, είναι πιο εύκολο να το διορθώσεις. Όταν όμως δεν παραδέχεσαι ειλικρινά το λάθος σου, αλλά οι καταστάσεις σε αναγκάζουν να υπαναχωρήσεις, τότε το λάθος αυτό δεν διορθώνεται εύκολα.

Κάπως έτσι συμβαίνει με το ζήτημα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Καμία κυβέρνηση της τελευταίας δεκαετίας δεν πίστεψε πραγματικά σε αυτή την ιδέα, αντιθέτως όλο το πολιτικό σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα ομνύει στην «πράσινη ενέργεια». Πιο πολύ πίστεψε στα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου ο πρώην Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Νετανιάχου, παρά οι Έλληνες Πρωθυπουργοί.

Ανακοίνωσε λοιπόν πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, που δεν αποκλείεται να καταλήξει σε ευρωπαϊκό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογοανάθρακες, την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Χρειάστηκαν όμως λίγα 24ωρα για να πάρει απάντηση… ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η γαλλική πολυεθνική TotalEnergies ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τις έρευνες των υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης, που είχε μισθώσει πριν από τρία χρόνια ως επικεφαλής της κοινοπραξίας με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το δρόμο της αποχώρησης, σύμφωνα τουλάχιστον με τις περισσότερες εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, θα ακολουθήσει και η ExxonMobil.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα και το εξέπεμπε και με την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ότι δεν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα.

Και εν προκειμένω, η αγορά και οι ενεργειακοί κολοσσοί, μιας και βάζουν τα ωραία τους λεφτά, είναι σε θέση σίγουρα να κρίνουν καλύτερα από εμάς. Μέχρι πρόσφατα, πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, οι κυβερνώντες έτρεχαν να εγκαινιάσουν πράσινες επενδύσεις και φωτοβολταϊκά… Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «η Ελλάδα δε σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».«Το Αιγαίο» είχε προσθέσει «είναι ένας παράδεισος επί γης, δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού».

Μόνο που και ο Υπουργός Εξωτερικών, όπως και πολύ άλλοι φιλοπεριβαλλοντιστές έχουν ξεχάσει ότι ο Πρίνος που βγάζει πετρέλαιο εδώ και 40 χρόνια περίπου δεν έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην θαλάσσια περιοχή του βορείου Αιγαίου, που παραμένει το Αιγαίο που ξέραμε και δεν έχει γίνει Κόλπος του Μεξικού.

Και ενώ οι εταιρείες που ήρθαν έρευνες στην Ελλάδα, έχουν υπογράψει συμβόλαια για υδρογονάνθρακες, δηλαδή και για πετρέλαιο και για φυσικό αέριο, ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μίλησε μόνο για φυσικό αέριο. Αυτό δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς των εταιρειών; Πως λοιπόν θα μείνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα;

Πόσο λογικό είναι να θέλουμε να γίνουμε έρευνες για υδρογονάνθρακες, αλλά αν βρούμε πετρέλαιο να μην το θέλουμε… Πόσο λογικό είναι να ομνύει ακόμη το πολιτικό σύστημα της χώρας στις ΑΠΕ και ενώ μέχρι πρόσφατα μιλάγαμε για Κόλπους του Μεξικού, ξαφνικά να θέλουμε να κάνουμε εξορύξεις; Οι εταιρείες δεν τρώνε κουτόχορτο όπως οι ψηφοφόροι;

Αν ήθελε η χώρα να εκπέμψει το σωστό μήνυμα, θα έμπαινε αύριο το πρωί μια πλατφόρμα εξόρυξης στον Πατραϊκό Κόλπο, γιατί αυτό είναι το μόνο σημείο, που οι έρευνες είχαν προχωρήσει στο επίπεδο των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών δίνοντας μια εκτίμηση για περίπου 100 έως 200 εκατ. βαρέλια απολήψιμου πετρελαίου.

Αν υπήρχε πολιτική βούληση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων η προσφυγή των φιλοπεριβαλλοντιστών στο ΣτΕ για τις έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης δεν είχε πάρει τέσσερις αναβολές…

Αυτά είδαν και βλέπουν οι εταιρείες και αποχωρούν.